Потписан Меморандум о сарадњи у области културе

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/
У Источном Новом Сарајеву данас је потписан Меморандум о сарадњи ове општине, града Зворника и Удружења „Продукција `Први кадар`“ којим је предвиђено да дио Међународног филмског фестивала „Први кадар“ буде одржаван у Зворнику.

Меморандум су потписали начелник ове општине за привреду и друштвене дјелатности Игор Ђокановић, шеф кабинета у градоначелника Зворника Драгана Милошевић и предсједник Удружења Витомир Митрић.

Захваливши руководству општине Источно Ново Сарајево и „Првом кадру“ што су препознали Зворник као град за ширење културне сарадње, Милошевићева је истакла да је ријеч о обостраном задовољству, јер потписивање овог меморандума за град Зворник значи улагање у културу, у развој и едукацију дјеце и омладине.

„Константно се трудимо да ширимо видике нашег града и да и град и његове житеље, посебно младе, представимо у најбољем свјетлу и у Републици Српској и ван њених граница. Културна сарадња диван је мост за зближавање Зворника и Источног Новог Сарајева на свим пољима друштвене дјелатности“, поручила је Милошевићева.

Према њеним ријечима, Зворник и његови становници наслоњени су природном границом на Мали Зворник и Србију, али они су свакако дио Републике Српске и сигурно је да ће им јачање веза и ширење сарадње са локалним заједницама широм Српске донијети много обостране користи.

Ђокановић је изразио захвалност граду Зворнику и Удружењу „Продукција `Први кадар`“ на спремности да потпишу Меморандум о културној сарадњи и на великој жељи да овај и све будуће пројекте реализују на високом професионалном и умјетничком нивоу, све са циљем задовољења клутурних потреба грађана обје локалне заједнице.

„Било које повезивање са било којим градом или општином у Републици Српској доприноси њеном унутрашњем јединству и јачању односа и сарадње између локалних заједница и наших грађана“, истакао је Ђокановић и додао да је култура један од најбољих начина за то повезивање.

Митрић је навео да је филм важна умјетност у развоју културе и моћан медиј за едукацију, а универзалан за комуникацију.

„`Први кадар` је фестивал који ту мисију спроводи 12 година. Овај концепт фестивала по угледу је на велике свјетске филмске смотре, што обећава да ће овогодишњи фестивал бити најбољи до сада“, каже Митрић.

Према његовим ријечима, одлука да се дио фестивала одржи у Зворнику има за циљ да овај престижни филмски фестивал стекне још већу репутацију и постане један од најважнијих и најдрагоцјенијих културних догађаја за Републику Српску. Међународни фестивал „Први кадар“ биће одржаван од 12. до 17. новембра, и то у складу са програмско-организационим планом, по три дана у Источном Сарајеву и Зворнику.

Према одлукама Савјета фестивала и Организационог одбора, у оквиру пратећег програма и у Источном Новом Сарајеву и у Зворнику биће одржаване пројекције документарних, краткометражних и дугометражних играних и анимираних филмова, као и промоције, те организован фестивал филмова за дјецу, као и пратећи програми.

4