cesna screenshotFoto: youtube

Pilot privatne “cesne” sa troje putnika doživeo je nedavno pravu dramu odmah po uzletanju u Paraćinu, morao je prinudno da sleti na livadu, krilom je zakačio drvo, u jednom momentu je iz motora kuljao i dim, ali se na kraju sve srećno okončalo, bez ikakvih posledica po putnike.

Sve se dogodilo pre dve nedelje, a sada je obavljen i detaljan izveštaj cele drame na nebu, nastale usled “do sada nedefinisanih problema u fazi penjanja nakon poletanja”.

Kako piše portal Tango Six, glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović izdao je juče obaveštenje o početku istrage udesa aviona. Tu se navodi da je “neimenovani pilot starosti 47 godina sa CPL(A) ovlašćenjem planirao da sa dva putnika preleti sa Paraćina do aerodroma Blace 24. avgusta 2019. godine”.

Ali je nakon rutinskog pretpoletnog pregleda i dopune goriva Cesna 172 YU-DOM je počela rulanje.

Problemi čim je poletela

Letelica je poletela u čeoni vetar pravcem 10 PSS-a. Ubrzavanje je bilo bez problema, te se avion već nakon 400, 500 metara odvojio od tla i nastavio da penje. U cilju dobijanja veće brzine, pilot je uvukao flapsove.

Po izjavi pilota, piše portal, na oko 100 metara iznad tla, avion je sve teže dobijao na visini, da bi ubrzo prestao sa penjanjem.

PROČITAJTE JOŠ

“MOTOR JE POČEO DA TROKIRA, TRAŽIO SAM GDE NEMA GUŽVE” Potresna ispovest pilota koji je sleteo na autoput kod Zagreba (VIDEO)

“Pilot je ponovo izvukao flapsove i usmerio avion udesno od PSS, sa pretpostavkom da je uleteo u zonu svlačenja vetra od obližnjeg brda koje se nalazilo sa njegove leve strane”, naovidi portal delove iz istrage.

Livada na vidiku

Pošto nije bilo poboljšanja, pilot je doneo odluku da izvrši prinudno sletanje na teren, livadu bez prepreka, koja se nalazila levo od pravca leta, a sa desne strane od glavnog puta Bor-Zaječar.

S obzirom na to da je teren bio manji (150-200 metara), te da se nalazio iza voćnjaka, pilot je odlučio da izvrši što kraće sletanje. Usmerio avion ka tlu i sa relativno malom brzinom i visokim ravnanjem dotakao tlo, nakon čega je avion zaustavljen u razdaljini 30-40 metara od prvog dodira sa tlom.

Pre nego što je dodirnuo tlo, avion je desnim krilom zakačio drvo.

Nakon toga avion je u levom nagibu udario o tlo, pri čemu je došlo do oštećenja noge, krila, elise, koja je drljala po zemlji…

INTERNET GORI Novinarka ga je pitala da prokomentariše NEVEROVATNO sletanje aviona na autoput, a onda je usledio potpuno neočekivani odgovor (VIDEO)

Po izjavama svedoka, došlo je i do pojave manjeg dima iz motorskog prostora.

Pilot je isključio magnete i prekinuo dotok goriva, nakom čega je sa putnicima napustio avion, pri čemu su uspeli da ponesu i lične stvari.

Pilot je nakon istakanja goriva uz pomoć vatrogasne jedinice kontaktirao nadležne organe, navodi se u obaveštenju.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>