Почела „Светосавска недеља“

23.01.2019. године

У Дому омладине синоћ је почела духовна и културна манифестације „Светосавска недеља 2019“, посвећена првом српском архиепископу, светитељу и просветитељу Светом Сави и 800-тој годишњици аутокефалности Српске православне цркве.

„Светосавска недеља“ је најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској, која се ове године одржава 27 пут по реду.

Манифестацију је отворио предсједник зворничке СПКД „Просвјета“ Радосав Перић који је истакао да „Светосавска недеља“ има велику културну вриједност, прије свега за омладину, али и за све остале.

У „Бесједи духовника“ игуман манастира Сасе отац Методије је рекао да је зборовање и саоборовање око „Светосавске недјеље“ једна од прилика и мјесто на којем се хранимо са оним што нам је Свети Сава оставио, да се тиме и даље у духу светом, како нас је он учио, служимо и како да  кроз живот све то изводимо, а чему доприноси и саборовање какво је било синоћ.

– Све што нам је наш просвјетитељ и први архиепископ Свети Сава оставио и  који је практично створио Српску православну цркву и српску државу,треба да гајимо, хранимо и да с тим живимо – истакао је игуман Методије.

Бесједећи о Светоме Сави и поукама које из његовог живота можемо извући, отац Методије је рекао и да су нам Свети Сава и његов отац, између осталог, оставили и поштовање свога језика и поштовање свога писма.

– Свети Сава је са својом појавамо упознавао и остале народе са српским народом, а много је урадио и на томе да школује будуће свештенике, учитеље, научнике. Кроз његове примјере ми треба да нађемо одговоре за себе, ако смо себични и вјерујемо само себи, како ћемо да нађемо смисао живота. О томе нам је највише Свети Сава и говорио и са својим дјелима указивао  – поручио је отац Методије.

Представник Градске управе Зворник Данијел Милошевић истакао је да Градска управа подржава ову, као и све друге манифестације које промовишу образовања, обичаје и друге културне садржаје, те баштине историју и традицију српског народа.

Перић је нагласио да се овом манифестацијом жели пробудити интересовање омладине и одраслих о дјелу овог светитеља који је заслужан за стварање српске државе и Српске православне цркве.

Он је подсјетио да Српска православна црква, која обиљежава 800 година од аутокефалности, представља константу историје Србије и српског народа.

– Након пада средњовјековне српске државе, у вјековима када су Срби били поданици Османске и Хабзбуршке царевине, црква је била искључиви извор српског идентитета под чијим се окриљем развијала и чувала српска традиција – рекао је Перић.

На почетку синоћње свечаности химну Светом Сави интонирао је Хор Средњошколског центра „Петар Кочић“.

У оквиру „Светосавске недеље“ данас ће бити одржан концерт Културно-умјетничког друштва „Свети Сава“ из Зворника. У наставку манифестације, у четвртак ће наступити Шабачко народно позориште са монодрамом „Четири сузе Лазара“, у петак ће бити одржан Избор спортисте године, а у суботу, 26. јануара, Светосавска академија на којој ће бесједити историчар Жељко Вујадиновић. На Савиндан, 27. јануара, биће обиљежена школска слава у основним и средњим школама, док ће манифестација бити завршена традиционалним Светосавским балом у суботу, 2. фебруара у мотелу „Лагуна“.

Организатори „Светосавске недеље“ су Српска православна црква – Црквена општина Зворник, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и Дом омладине, док је покровитељ Градска управа Зворник.

3