Почела „Светосавска недеља 2018“

Зворник, 24.01.2018. године

У Дому омладине синоћ је почела „Светосавска недеља 2018“, а први догађај било је Књижевно и музичко вече под називом „Зворнички прозори душе“.

Традиционалну манифестацију која се ове године одржава 26 пут заредом отворио је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Зворника Милан Цвијетиновић који је нагласио да Градска управа подржава све културне и спортске манифестације које доприносе развоју културе, спорта и традиције града.

На отварању манифестације о Светом Сави је говорио протојереј-ставрофор Видоје Лукић који је пренио благослов његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија за одржавање „Светосавске недеље“.

Предсједник зворничког СПКД  „Просвјета“ Радосав Перић подсјетио је да је „Светосавска недеља“ најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској.  У синоћњем програму гост је била књижевница Радмила Ђокић из Бијељине, а учествовали су и ученици основних школа „Десанка Максимовић“ Челопек и „Петар Кочић“ Козлук, Техничког школског центра и Основне музичке школе „Војин Комадина“ који су пјевали, рецитовали, свирали и играли.

– Његујући ова достигнућа наша дјеца дају велики допринос у развоју традиције и обичаја на овим просторимa – истакао је Перић и подсјетио да је Свети Сава у традицији присутан у Зворнику, јер је, према легендама и вјеровањима, дао називе „Златица“ за ријеку која протиче кроз Зворник, „Златне Воде“ за зворничко насеље, док у Зворнику има и Савин извор.

Ђокићева је говорила стихове  својих пјесама о Зворнику и зворничким обичајима. Она је истакла да је за Зворник, са културног аспекта, веома битно да има овакву манифестацију, додавши да „Светосавску недељу“ треба поштовати и редовно одржавати због нараштаја који постепено треба да преузимају и његују обичаје.

У оквиру „Светосавске недеље“, сутра ће у Дому омладине бити уприличена три догађаја и то Избор спортисте године града Зворника уз учешће Првог зворничког пјевачког друштва „Изворник“. Полазници Драмског студија Дома омладине извешће позоришну представу за дјецу „Пепељуга“, док ће Позориште младих Зворник одиграти представу „Грађанин племић“.

Организатор „Светосавске недеље 2018“ је СПКД  „Просвјета“ Зворник у сарадњи са Црквеном општином Зворник и Домом омладине, док је покровитељ Градска управа Зворник.

1