Почела реализација треће фазе Програма упозоравања на опасности од мина

Зворник, 08.11.2017. године

У четири основне школе на подручју града Зворника почела је реализација треће фазе Програма упозоравања на опасности од мина Црвеног крста Републике Српске којим ће бити обухваћено око 900 ученика од четвртог до деветог разреда.

Данас су одржани уводни састанци са менаџментом школа „Јован Цвијић“ Дрињача, „Вук Караџић“ Роћевић, „Никола Тесла“ Пилица и „Петар Кочић“ Козлук.

Дејан Галић, вођа Тима ЦКРС за упозоравање на опасности од мина, у чијем су саставу и Цвијетин Максимовић из Сребренице и Нада Јовановић из Братунца, рекао је да је циљ овог Програма подизање свијести ученика о постојању мина и неексплодираних убојних средстава на подручју локалне заједнице.

– Циљ предавања је да се подигне свијест ученика и просветних радника о постојању мина и експлозивних средстава заосталих из рата и најважније, о начину поступања у случају да наиђу на предмет који по свом изгледу, боји, облику подсјећа да је експлозивно средство заостало из рата – рекао је Галић.

Ову активност Црвеног крста поздравио је директор школе у Дрињачи Горан Радуловић истакавши да је веома значајно да ученици стекну знање како да се снађу у неким ситуацијама које могу бити опасне.

Снежана Ковач, координатор Програма, истакла је да ЦКРС већ трећу годину заредом проводи овај Програм на подручју града Зворника.

Претходне двије године Програмом упозоравања на опасности од мина ЦКРС били су обухваћени ученици у Основној школи „Десанка Максимовић“ Челопек и њеним подручним школама, подручној школи Основне школе „Свети Сава“ на Кула Граду, те чланови ловачких удружења „Соко“ и „Вукови са Дрине“. Такође је постављено шест билборда са картама минске ситуације и обновљена је трајна минска ограда на локалитету Млађевац 1 и 2 у дужини од 1.055 метара.

Галић је напоменуо да ће наредне године едукација бити спроведена и у зворничкој Основној школи „Свети Сава“.

– Тиме ћемо заокружити едукацију ученика на територији града Зворника и завршити реализацију задатака који су предвиђени Планом противминског дјеловања за угрожену заједницу Зворник – напоменуо је Галић који је нагласио да је Град Зворник један од ријетких градова и општина који је израдио овакав План и који је одобрен од стране Центра за уклањање мина у БиХ.

Трећа фаза Програма упозоравања на опасности од мина за град Зворник трајаће до 27. новембра 2017. године.

7