Почела реализација Програма упозоравања на опасности од мина

Зворник, 11.04.2018.године

У просторијама Службе цивилне заштите града Зворника данас је озваничен почетак  реализације активности предвиђених у 2018. години у оквиру Програма упозоравања на опасности од мина који се на територији нашег града реализује трећу годину заредом.

Вођа Тима Црвеног крста Републике Српске за упозоравање на опасности од мина Дејан Галић истакао је да је у оквиру овог Програма планирано спровођење три значајне активности.

– Једна од њих је ограђивање површине од 130.300 квадратних метара трајном минском оградом у Мјесној заједници Баљковица, као једној до највише угрожених на подручју града Зворника. Друга је едукација око 900 ученика од четвртог до деветог разреда у ОШ „Свети Сава“ и трећа је опремање два школска игралишта са справама за дјецу у мјесним заједницама Челопек и Дрињача – рекао је Галић.

Он је истакао да се овај Програм реализује захваљујући Међународном комитету Црвеног крста, Црвеном крсту Републике Српске и Граду Зворнику.

Снежана Ковач, координатор за Програм упозоравања на опасности од мина у Црвеном крсту Републике Српске, напоменула је да се ове године завршавају активности у оквиру овог Програма на територији града Зворника.

– Ми смо са овим Програмом у регији Бирач присутни пет година, а у граду Зворнику три године и ове године завршавамо све активности предвиђене планом – истакла је Ковачева.

Ристо Ребић, предсједник Мјесне заједнице Баљковица захвалио се градској Служби цивилне заштите и Црвеном крсту, као и донаторима који финансирају овај Програм, јер су, како је рекао, схватили проблем који имају мјештани овог села и ангажовали су се на његовом рјешавању.

– Постављање трајне ограде око минско-експлозивног поља ће много значити за наше село, али и за околна села чије се становништво креће на тим теренима, а такође имамо и велику површину ловишта и на овај начин ће људи који долазе са стране бити упознати гдје је минско поље – рекао је Ребић.

Програм упозоравања на опасности од мина требало би да буде завршен до друге половине маја.

У претходне двије године у оквиру истог Програма извршена је реконструкција и обнова трајне ограде на Млађевцу дужине 1.150 метара, постављено је девет билборда минске ситуације и спроведене су едукације у школама и са другим циљним групама.

5