Почела израда Акционог плана за кохезију заједнице

Зворник, 30.11.2017. године

Данас је одржан први радни састанак Радне групе за израду Акционог плана за кохезију заједнице који се реализује у склопу пројекта “Превенција и борба против кривичних дјела почињених из мржње“.

Огњен Павловић, предсједник Радне групе истакао је да ће овај документ поред уводног дијела садржати и дио са описом шта су инциденти почињени из мржње, ди који се тиче превенције кривичних дијела почињених из мржње, те дио који ће представљати протокол о поступању градске службе у случају појаве инцидената мотивисаних мржњом.

– Циљ овог документа чију су израду иницирали Коалиција „За позитиван Зворник“ и Мисија ОЕБС-а у БиХ јесте да се унаприједи одговор јавних званичника и локалних власти на ову врсту инцидената, као и превенција инцидената мотивисаних мржњом, подржавајући улогу цивилног друштва у том процесу. Овдје треба напоменути и да кохезија заједнице представља капацитет друштва да обезбиједи равноправност за све своје чланове, управљајући разликама и подјелама, а минимизирајући диспаритете и избјегавајући маргинализацију – рекао је Павловић.

Он је истакао да се Зворник у претходном периоду показао као примјер добре праксе како локалне власти реагују правовремено и позитивно у сличним ситуацијама као приликом тереростичког напада на Полицијску станицу Зворник када је градоначелник Зворника Зоран Стевановић својим анхгажовањем и свакодневним иступима у медијима смирио тензије.

Очекује се да Радна група изради документ до краја ове године, те да се он почетком наредне године нађе пред одборницима у Скупштини града Зворника.

6