Озваничен почетак реализације пројекта

Зворник, 18.04.2018. године

У Зворнику је одржавањем иницијалног састанка Локалне акционе групе за мобилизацију заједнице у оквиру пројекта „Смањење фактора здравствених ризика у БиХ“ званично почела реализација овог пројекта.

Локална акциона група састављена је од чланова Пројектног тима Градске управе Зворник, те представника Дома здравља, Болнице, школских и предшколских установа, невладиног сектора,  и спортских удружења.

Циљ пројекта је промјена ставова грађана о ризичним понашањима по здравље становништва  међу којима су конзумирање дувана и алкохола, нездрава исхрана, недовољна физичка активност.

Сљедећи корак биће формирање локалних коалиција, што подразумијева укључивање свих заинтересованих  актера – од локалне самоуправе, невладиног сектора, преко медија, јавних и приватних предузећа, до јавних личности и лидера у креирању јавног мњења у заједници. Сви они биће ангажовани на смањењу четири наведена ризика који су у фокусу пројекта.

Пракса је показала да се најбољи ефекти дугорочно постижу кроз превенцију, па ће активности бити усмерене најприје на дјецу у предшколском и школском узрасту, затим на наставнике и родитеље, али и на здравствене раднике и запослене у локалној самоуправи.

Током трајања Пројекта биће додијељени грантови за пројекте који се баве подршком здравих животних стилова.

Пројекат „Смањење фактора здравствених ризика у БиХ“ уз подршку Владе Швајцарске спроводи Мисија Свјетске банке у БиХ у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

2