Отворена Изложба  радова умјетника са и без инвалидитета

21.03.2019. године

У Дому омладине данас је отворена Изложба радова 20 умјетника са и без инвалидитета насталих на ликовној колонији „Говоримо о способностима!”, која је августу 2018. године организована у Бањалуци. Изложба је реализована у оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ” који проводе Невладина организација „Ворлд вижн“ /World Vision/ у партнерству с Организацијом ампутираца Републике Српске „УДАС“.

Амир Мујановић испред „Ворлд Вижна“ истакаo је да је циљ пројекта социо-економско оснаживање и интеграција жртава мина и њихових породица у 11 минама угрожених општина у БиХ, међу којима је и Зворник.

– Наши примарни корисници су жртве мина из 11 општина, у једном дијелу пројекта бавимо се економским оснаживањем жртава мина кроз набавку алата и опреме  за започињање њихових малих бизниса, најчешће у домену пољопривредне производње, обезбјеђујемо им тренинге и пружамо консултантку подршку у току развоја њихових бизниса. У другом дијелу пројекта бавимо се више социјалном интеграцијом кроз организацију спортских и културних догађаја и рада на промоцији и унапређењу сервиса подршке у локалним заједницама. Ову изложбу радова  искористили смо за промоцију права и способности и креативних потенцијала жртава мина и особа са инвалидитетом – рекао је Мујановић.

Жељко Волаш, предсједник УДАС-а, истакао је да су данашњом изложбом жељели да представе и те културне догађаје тако да и локалне заједнице виде потенцијале жртава мина и особа са инвалидитетом.

– Слике говоре пуно више него што можемо речима да кажемо и слике су глас тих људи који су хтјели да шире позитивну енергију о особама са инвалидитетом и жртвама мина – нагласио је Волаш.

Биљана Милић и Дејан Галић, координатори пројекта испред Градске управе, рекли су да је у оквиру пројекта „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ” спроведен низ активности, те да је изложба једна од завршних.

– До сада је пружена економска подршка за шест жртава мина са подручја града Зворника,а поред изложбе данас је у Зворнику основана група узајамне подршке жртава мина /у Центру за ментално здравље при зворничком Дому здравља/. На овај начин је препозната ова категорија људи-жртве мина, до сада нисмо нисмо имали оваквих пројеката и ово је јако значајно, нарочито за Зворник који има 199 жртава мина – истакли су координатори испред Градске управе Зворник.

Пројекат „Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ” финансира  Европска унија, а суфинансирају „Ворлд вижн“ Аустрија и партнерске општине, укључујући и град Зворник.

1