Oтворена игралишта за дјецу у Челопеку и Зелињу  

Зворник, 08.06.2018. годинеl

У дворишту Основне школе „Десанка Максимовић“ у Челопеку и школе „Јован Цвијић“ Дрињача-подручна школа у Зелињу данас су отворена игралишта за дјецу која су опремљена справама у оквиру Програма упозоравања на опасности од мина који је реализован уз подршку Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Републике Српске и Града Зворника.

Игралишта су отворили, у име градоначелника Зворника, начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности Милан Цвијетиновић и Елмир Цамић, замјеник шефа Међународног комитета Црвеног крста–делегација у Сарајеву.

Цамић је овом приликом истакао да Црвени крст обраћа посебну пажњу на упозоравање дјеце, те да је у том смислу важно обезбиједити сигуран простор за њихову игру, умјесто да иду, несвјесно, у подручја која су загађена минама.

– Црвени крст, заједничким напорима, такође организује такмичење „Мисли мине“ кроз које прође 25.000 ученика сваке године и гдје на интерактиван начин уче о опасностима од мина и како се сигурни понашати. Ми смо одлучни да те програме наставимо и убудуће – рекао је Цамић.

Снежана Ковач, координатор овог Програма у Црвеном крсту Републике Српске, нагласила је да се отварањем игралишта  Програм упозоравања на опасности од мина завршава.

– Отварањем ових игралишта обезбјеђујемо сигурне површине за игру дјеце. Овим се завршава овај Програм који смо на територији града Зворника спроводили три године. Овдје су, поред игралишта, постављене трајне минске ограде на подручју мјесних заједница Кула Град и Баљковица, девет билборда минске ситуације, спровели смо едукације ученика у свим основним школама на територији града, едукације чланова у оба ловачка удружења и становника у мјесним заједницама Брањево и Снагово – рекла је Ковачева.

Директори школа у Челопеку и Дрињачи Сања Танацковић и Горан Радуловић захвалили су се на опремању игралишта, истакавши да је то лијеп и значајан догађај, с обзиром да до сада нису имали игралишта са дјечијим справама.

– Дјеца су се веома обрадовала и чим су справе постављене почели су да их користе и да проводе вријеме на игралиштима – рекли су Танацковићева и Радуловић.

Колики је значај реализације овог Програма свједочи и градско признање Сребрна медаља „Станко Николић“ која је додијељена Међународном комитету Црвеног крста-делегацији у Сарајеву. Ово признање данас је Цамићу, у име градоначелника, уручио начелник Цвијетиновић.

– Скупштина града Зворника ове године додијелила вам је ово признање за укупан допринос на противминским акцијама. Хвала вам на досадашњим активностима чији је значај огроман – рекао је Цвијетиновић.

Цамић се захвалио јер је признање потврда да је њихов допринос препознат у локалним заједницама.

– Прије свега смо захвални за предан рад и уложен труд и Црвеног крста Републике Српске и структура у Зворнику да би смо се заједничким напорима успјели суочити са неким питањима која су у интересу свих – истакао је Цамић.

Данашњем догађају присуствовао је и генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић коме је овом приликом секретар градског Црвеног крста Данојка Мићић уручила  Захвалницу. Исто признање додијељено је и Друштву Црвеног крста/крижа БиХ.

2