Отворен Међународни фестивал дјечијег позоришта „Звоно“

Зворник, 13.12.2017. године

У Дому омладине данас је позната глумица Лидија Вукичевић отворила Међународни фестивал дјечијег позоришта „Звоно“ који се ове године одржава пети пут заредом, а чији је организатор Зворничко драмско позориште.

Током три дана колико ће трајати ова манифестација зворничка публика имаће прилику да види дјечије представе „Чими“ у извођењу Градског позоришта Јагодина, „Прасећа рокерско-еколошка бајка“ Трстеничког позоришта-Дјечија сцена, „Звездано дете“ Зворничког драмског позоришта, „Баш челик“ Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ – Дечија сцена Мало Црниће и „Успавана лепотица“ УКЦ–Градског позоришта Смедеревска Паланка.

Оснивач и руководилац Зворничког драмског позоришта Божица Остојић нагласила је да  позориште постоји 20 година током којих су остварени велики резултати, али не само  кроз награђивање, него и обуку младих.

– Из моје радионице изашло је преко 180 дјеце и преко 30 представа смо извели. Поред тога што имамо старију групу, имамо и подмладак са којим радимо дјечије представе и то траје већ десетак година, а круна нашег рада са дјецом је овај фестивал. И ми посјећујемо друге фестивале широм Републике Српске и Србије гдје смо лијепо примљени, а ово је прилика  да и ми њих угостимо. Дружење је на високом нивоу, размјењујемо искуства и изграђују се пријатељства – рекла је Отојићева.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић захвалио се гостима који ће се представити на фестивалу, као и свима који се у нашем граду баве позориштем.

– Свјесни смо шта то значи и свјесни смо да је, да би смо били озбиљан град и средина нужно постојање позоришта које ради и ствара. Један од начина да се популаризује рад позоришта јесте и фестивал који се ове године одржава пети пут. Свакако да је обавеза Градске управе да мислимо о култури и о бављењу културном наших суграђана, нарочито оних најмлађих и у том смислу град ће и убудуће улагати значајна средства у културу – рекао је Стевановић.

Он је изразио задовољство што у Дому омладине у току године реализује преко 150 разних догађаја, нагласивши да се са отварањем ове установе јавила жеља да се рад позоришта подигне на виши ниво на чему ће се радити и у наредном периоду.

Предсједница жирија ове године је позната глумица Лидија Вукичевић која је истакла да од фестивала очекује искреност зато што се ради о дјечијем фестивалу.

– Деца не умеју да лажу, деца су оно што јесу, њима се све верује. Они су такође веома захтевна публика и ако им се нешто не допада то и кажу. Нико не тражи да они буду глумци, али њихова воља, жеља, ентузијазам је нешто на шта треба да рачунамо кроз цео живот, а не само у овом узрасту у којем су они. Овде од њих очекујем озбиљан рад и озбиљне представе и надам се да ћемо уживати – рекла је Вукићевићева.

Отварање фестивала уљепшали су ученици Основне музичке школе „Војин Комадина“ и вокална солисткиња Ана Спасојевић.

Термини у којима ће Зворнички малишани моћи да погледају представе су 13:00 и 16:00 часова, а затварање фестивала уз проглашење најбољих биће у петак, 15. децембра, одмах по завршетку представе „Успавана лепотица“ када ће се са публиком дружити књижевник Тоде Николетић.

Покровитељ 5. Међународног фестивала дјечијег позоришта „Звоно“ је Градска управа Зворник.

5