Отворен конкурс за студентске стипендије у Републици Спској

Зворник, 13.11.2018. године

Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је конкурс за додјелу студентских стипендија на првом, другом и трећем циклусу студија за академску 2018/2019. годину.

Начелник Одјељења за студентски и ученички стандард у Министарству просвјете и културе Јована Симић рекла је да ће студентима који студирају у Републици бити додијељено хиљаду стипендија, као и 70 онима који студирају у иностранству.

„У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса биће додијељено 657 стипендија, а у категорији осталих 309, студентима са инвалидитетом 15, а студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама 19 стипендија“, прецизирала је Симићева на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Она је појаснила да је мјесечни износ стипендије 200 марака, а да је за стипендирање студената у иностранству у буџету  предвиђено 191.000 марака, као и да се  стипендија исплаћују једнократно.

Конкурс Министарства просвјете и културе биће отворен наредних 20 дана а доступан је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net), на страници Министарства просвјете и културе.  Министарство просвјете и културе додијелило је у прошлој академској години хиљаду стипендија студентима у Републици Српској, за шта је у буџету обезбијеђено 1.970.000 марака.

У прошлој години је додијељено 46 стипендија студентима који студирају у иностранству. Министарство просвјете и културе је објавило нови Правилник о додјели студентских стипенидија, којим је прописано да студенти са инвалидитетом који остварују право на додатак за његу и помоћ другог лица могу конкурисати и као студенти високошколских установа које се не финансирају из буџета Републике Српске.

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/Otvoren-konkurs-za-studentske-stipendije.aspx

4