Омбудсмен Џумхур: Зворник добар примјер кад је ријеч о поштовању људских права

Омбудсмен Џумхур: Зворник добар примјер кад је ријеч о поштовању људских права

Омбудсмен Џумхур: Зворник добар примјер кад је ријеч о поштовању људских права

Омбудсмен Џумхур: Зворник добар примјер кад је ријеч о поштовању људских права

Датум: 28.05.2019. године

Омбудсмен за људска права БиХ Јасминка Џумхур службено је данас посјетила Зворник у оквиру активности „Омбудсмен у вашем граду“ која има за циљ да грађанима олакша приступ институцији Омбудсмена, као механизму за заштиту њихових права.

У оквиру посјете уприличен је састанак Џумхурове са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем коме су присуствовали и замјеник градоначелника Бојан Ивановић и предсједник Скупштине града Зворника Мерсад Мехмедовић.

Џумхур је указала да је у протекле четири године  институција Омбудсмена је запримила 42 жалбе везано за Зворник, али да се више од пола односи на правосуђе и то углавном на дужину судских поступака. Други дио, како је истакла, односи се на Центар за социјални рад, републичке институције и питање коришћења језика у настави и религијских обиљежја. У том циљу јутрос је обављен и консултативни састанак са повратничким удружењима.

– Оно што локална заједница, прије свега градоначелник Зворника, чини везано за повратничку популацију је јасно изражено као позитивност и као добар примјер, а посебно је указано на квалитетну безбједносну ситуацију. Они актуелни проблеми очито нису у надлежности локалне самоуправе, него републичких органа и та питања су још увијек отворена у сегменту образовања. Значајно је указати да Зворник, у односу на питање матичних књига због чега често имамо примједбе грађана генерално у БиХ, у оба ентитета, нема тај проблем, као и да су одређена питања која се вежу за уживање имовинских права у процесу рјешавања, тако да могу закључити са аспекта људских права, оно колико је  у могућности локална заједница да чини, постоји значајан напредак и може се користити и као примјер. Истовремено је за очекивати да локална самоуправа, својим ауторитетом, утиче на републичке органе у циљу осигурања једнаког третмана грађана на територији те локалне заједнице – рекла је Џумхур

Градоначелник се захвалио на лијепим ријечима кад је у питању локална самоуправа и поштовање људских права.

– Наш задатак и јесте да подижемо ниво квалитета живота на овим просторима, наша задаћа је да изједначимо људе по правима, из ког год народа да долазе и одакле год. Циљ нам је да се сви осјећају безбједно, сигурно и да свима обезбиједимо подједнак приступ свим добрима и стварима које су битне за њихов останак и опстанак на овим просторима. Тако смо радили до сада и тако ћемо радити и даље – поручио је градоначелник Стевановић.

Мехмедовић је истакао да се, кад је у питању стање људских права на подручју локалне заједнице, може бити задовољно.

– Проблеми који се јављају углавном нису у домену Градске управе и она их не може директно ријешити, али настојимо да укажемо на њих и надамо се да ће у догледно вријеме доћи до њиховог рјешавања – рекао је Мехмедовић.

4