Одржана 9. редовна сједница Скупштине града Зворника

Зворник, 09.11.2017. године

Данас је одржана 9. редовна сједница Скупштине града Зворника на којој је усвојен Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци 2017. године. Према Извјештају приходи су остварени у износу 9.178.873 КМ или 41,29 посто од плана, док су расходи реализовани у износу 9.764.445 КМ односно са 43,93 посто у односу на план.

Начелник одјељења за финансије Срђан Деспић истакао је да је за првих шест мјесеци остварење прихода било испод плана, али да су већ за девет мјесеци ове године планска средства остварена у износу од сто одсто.

Одборници су усвојили и Одлуку о усвајању Нацрта ребаланса буџета града Зворника за 2017. годину у износу 21.842.000 КМ.

– Нацрт ребаланса буџета за ову годину не разликује се пуно од првобитно планираног буџета, односно буџет је мањи за 387.380 КМ од планираног. Очекујемо да ћемо до краја године имати остварење прихода у потпуности у складу са планом – рекао је Деспић.

Скупштина града Зворника усвојила је Информацију о оснивању предузетничких радњи на подручју града Зворника за десет мјесеци ове године у којој је истакнуто да је за 26 посто више отворених од затворених радњи, односно основано је 111 предузетничких радњи, а затворене су 82 радње. Ово је четврта година заредом да је број новооснованих радњи већи од броја затворених. На подручју града Зворника данас послује 807 предузетничких радњи у којима је запослено преко 1.400 радника.

Одборници су увојили Одлуку о покретању процеса израде Стратегије интегрисаног развоја града Зворника за период 2018-2027 година. Новим документом којим се дефинишу правци развоја локалне управе биће замијењена актуелна Стратегија којој се завршава период важења. При изради овог стратешког документа техничку и финансијску подршку Градској управи пружиће УНДП.

На данашњој сједници Скупштине града Зворника донесена и Одлука о комуналним таксама чиме је овај акт усклађен са Законом о граду Зворнику, а извршене су и одређене измјене. Износ комуналне таксе за коришћење јавних површина испред трговинских радњи смањен је са 0,75 КМ на 0,30 КМ по једном квадратном метру. Обрачун износа комуналне таксе за коришћење јавних површина испред угоститељских објеката за постављање столова умјесто по столу плаћаће се по квадратном метру. Повећана је такса за постављање тракастих натписа и балона са 0,50 КМ на 1 КМ дневно, док је смањена такса за постављање реклама у другој и трећој зони за 30, односно 50 посто. Једна од измјена односи се на таксу за резервацију паркинг мјеста која је са 50 повећана на 60 КМ на мјесечном нивоу.

Одборници су усвојили и Информацију о стању криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју града Зворника за првих шест мјесеци текуће године. У Информацији је стање безбједности оцијењено као задовољавајуће, упркос, како је наведено, бројним чињеницама које су га усложњавале.

На данашњој сједници саопштено је да одборник Анел Карић више неће наступати као одборник СДА, већ као одборник Независног блока БиХ. Одборник СП-е Владимир Мијатовић поднио је оставку на ову функцију, а мандат је додијељен сљедећем кандидату на листи СП-е, Бранку Пејићу.

6