Одржана 19. редовна сједница градске Скупштине

Зворник, 15.11.2018.године

Данас је одржана 19. редовна сједница Скупштине града Зворника на којој су одборници једногласно усвојили Извјештај о извршењу буџета града Зворник за првих шест мјесеци текуће године. Укупна буџетска средства, примици/приливи и неискориштена средства по основу обвезница из претходних година за првих шест мјесеци 2018. године извршена су са 10.431.768 КМ. На данашњој сједници одборници су једногласно усвојили и Нацрт ребаланса буџета за 2018. годину у износу 26.450.000 КМ.

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић изразио је очекивање да у другој половини године дође до пораста прихода, те да ребалансирани буџет буде у потпуности извршен.

Одборници градске Скупштине усвојили су и Одлуку о куповини пословног простора у Зворнику за потребе проширења капацитета дјечијег вртића “Наша радост“, корисне површине око 490 квадрата, који се налази у стамбено-пословном објекту “Б-4“  за шта ће бити издвојено 650.000 КМ.

–  За комплетно опремање новог простора Влада Републике Српске одобрила је 200.000 КМ. Очекујемо да он почне са радом око Нове године, а то ће допринети да листе чекања за боравак у овој предшколској установи више неће постојати.

Усвојена је и Одлука о куповини некретнина, односно земљишта у Каракају површине око 900 квадрата за потребе проширења новог моста на ријеци Хочи, јер је стари мост, због мањих димензија, у периоду већег водостаја задржавао проток набујале воде тако да је долазило до плављења стамбених објекта, те дворишта и зграде ОШ “Десанка Максимовић“.

Замјеник градоначелника је појаснио да је нови мост изграђен по свим стандардима, те да је  додатно земљиште купљено како би се мост проширио.

На сједници је усвојена и Информација о судским споровима у којима је Градска управа тужена или тужилац и процјена исхода судских спорова.

– Када су у питању судски спорови не постоји опасност од неких пресуда које би могле да утичу на ликвидност буџета Града и ту је ситуација задовољавајућа – истакао је Ивановић.

Начелник Одјељења за финансије Срђан Деспић изразио је задовољство извршењем буџета за првих шест мјесеци, додавши да се очекује да до краја године приходи и приливи буду остварени у стопостотном износу у складу са планом.

– Боље извршење имају порески приходи, док се код непореских прихода показује  тенденција пада из године у годину. Кад је ријеч о Нацрту ребаланса буџета, ради се о идентичном износу са усвојеним планом, али је дошло до промјене у струкури како прихода, тако и расхода – рекао је Деспић.

Одборници су усвојили Стратегију интегрисаног развоја града Зворник за период 2018-2027.година као кровни документ који ће усмјеравати развој града Зворника у наредних десет година.

Стратегија интегрисаног развоја града Зворник за период 2018-2027. година израђена је уз подршку Пројекта интегрисаног локалног развоја који заједнички спроводе Влада Швајцарске и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ.

На данашњој сједници усвојене су и Одлука о одређивању радног времена угоститељских објеката на подручју града Зворник, Одлука о продаји некретнина путем лицитације, Одлука о замјени некретнина, Одлука о давању сагласности на Одлуку о цијени гробних мјеста, одржавања и уређења заједничких дијелова гробља и других погребних услуга на градском гробљу у Каракају, Одлука о организацији и функционисању цивилне заштите у области заштите и спасавања у граду Зворнику, Одлука  о оснивању Градског штаба за ванредне ситуације, Одлука  о одређивању локације за уништавање експлозивних средстава заосталих из рата и мина, Одлука о именовању Савјета плана за праћење израде измјене дијела Регулационог плана ужег урбаног подручја града Зворника и дијела индустријске зоне Бирач-Каракај, Информација о стању криминалитета, ЈРМ-а и безбједности саобраћаја  на подручју града Зворник за период 01.01.-30.06. 2018.године, Информација о стању водоснабдјевања на подручју града Зворника, као и пружању других комуналних услуга, Одлука о куповини некретнина за потребе изградње пумпне станице у Јасеници, Информација о стању малољетничке деликвенције на подручју града Зворника за 2017.годину, Информација о усвојеном Програму рада средњих школа за 2017/2018 школску годину на подручју града Зворника, Информација о стању улица и тротоара и саобраћајне сигнализације у граду са приједлогом мјера,  Извјештај о успјеху ученика школској 2017/2018. години и упису ученика  у школској  2018/2019.години у граду Зворнику, Програм рада зимског одржавања градских улица, тротоара, паркова, приградских насеља и локалних путева на територији града Зворник за 2019. годину, те Одлука о допуни Одлуке о именовању мртвозорника и висини накнаде за  мртвозорнике,

Разријешени су вршиоци дужности и именовани начелници одјељења и служби у Градској управи Зворник, те директор  “Центра за социјални рад“, чланови Одбора за жалбе, као и чланови Управног одбора “Дома здравља“ и Управног одбора  “Дома за старија лица“.

3