Од 02. до 08. августа 18. Зворничко љето“

Зворник, 31.07.2018. године

У згради Градске управе Зворник данас је одржана конференција за новинаре на којој је представљен програм „Зворничког љета“ са посебним освртом на организацију концерта Здравка Чолића.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да се традиционална манифестација ове године одржава осамнаести пут заредом што је и повод да програм буде свечанији и богатији, како би се на прави начин обиљежило пунољетство „Зворничког љета“.

– Најприје желим да се захвалим онима који су најзаслужнији што ћемо имати овакав програм у оквиру којег свако може наћи нешто што воли,  а то су, прије свих, генерални покровитељ „Зворничког љета“ Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика и Влада Републике Српске на челу са премијером Жељком Цвијановић, а поред њих многобројни спонзори. Морам рећи да је приход од спонзора за ову манифестацију, у роби или у новцу преко 100.000 КМ и са намјенским средствима у градском буџету ми смо затворили круг финансирања манифестације. Желим се захвалити и свима нашим суграђанима који ће свој допринос дати учествујући у манифестацији. Поред концерата и дневних догађаја имамо још двије традиционалне манифестације које дају посебну чар свему овоме, а то је „Људи и мостови“ и „Дринска регата“. Позивам све наше суграђане и све дугогодишње посјетиоце наше манифестације да имају стрпљења, јер очекујемо велику гужву, нарочито на концерту Здравка Чолића и ово је прилика да се захвалимо и Полицијској управи Зворник чији је рад током наше манифестације можда и најважнији – рекао је Стевановић.

Предсједник Организационог одбора Бојан Ивановић позвао је посјетиоце да дођу раније на вечерње концерте, нарочито на концерт Здравка Чолића, како би се избјегле непотребне гужве.

– Гости из бројних градова се распитују за смјештај, резервацију мјеста, тако да очекујемо огромну посјету на концерту, али и велики прилив возила у град. Због тога смо се потрудили да од Каракаја до града резервишемо паркинг мјеста, прије свега код фирми које су нам изашле у сусрет и ову прилику користим да им се на томе захвалим. Такође смо обезбиједили аутобусе „Дрина транса“ који ће бесплатно превозити посјетиоце у град и исто тако након концерта враћати у Каракај – рекао је Ивановић.

Мирослав Радуловић, члан Гладског већа града Лознице за туризам, пренио је поздраве и честитке поводом пунољетсва „Зворничког љета“ руководства града Лознице на челу са градоначелником Видојем Петровићем.

– Задовољство ми је што по ко зна који пут градови Зворник и Лозница и општина Мали Зворник заједно организујемо „Дринску регату“ са мотом „Дрина је само једна“ која ће се одржати 5. августа. Старт је у 10:00 часова са градских плажа у Зворнику и Малом Зворнику и заједно пловимо до Жићине плаже и до Шепка. Ово је још једна лепа прилика да нас река Дрина споји, да свима који буду учесници прикажемо све оно лепо што ова река има да понуди. Као и сваке године, посебан акценат стављамо на безбедност, сви учесници ће имати осигурање и биће упознати са правилима која морају поштовати током регате. Очекујем да ће то бити леп карневал на води, уз лепо дружење и уживање – рекао је Радуловић.

Циљ за учеснике са лијеве обале ријеке Дрине је у Доњем Шепку око 14:30 часова гдје је обезбијеђен ручак и превоз до Зворника.

Бојан Мирковић, инспектор за безбједност саобраћаја из Полицијске управе Зворник, истакао је да Полицијска управа увијек учествовала у обезбјеђивању зворничке традиционалне манифестације, а тако ће бити и ове године.

– Акценат бих дао на концерт Здравка Чолића када се очекује долазак великог броја грађана са аутомобилима. Градска управа заједно са Полицијском управом потрудила се да обезбиједи више паркинга на подручју самог града за возила која долазе из правца општина Милићи, Братунац, Власеница и других и паркинге у Каракају за возила која долазе из правца Бијељине, Тузле, Лознице. Аутобуси ће на сваких 15 до 20 минута превозити путнике из Каракаја до улаза на градско шеталиште. Апелујем на све грађане из других градова и општина да се придржавају упутстава редарских служби и полицијских службеника како би олакшали и себи и нама посјету концерту и да буду стрпљиви. Сва возила која буду непрописно паркирана биће санкционисана и биће ангажован „паук“ за њихово уклањање – рекао је Мирковић који је нагласио да ће сва паркинг мјеста бити обиљежена словом „П“ и путоказом ће бити означено гдје се налази паркинг. Мирковић је рекао да ће све бити видно истакнуто и уочљиво, додавши да ће се полицијски службеници налазити на магистралним путевима гдје ће се вршити укључивање и искључивање саобраћаја, а редарске службе ће на паркинзима вршити правилну расподјелу возила. Са регулацијом саобраћаја почеће се од 15:00, односно 16:00 часова.

За вријеме одржавања Зворничког љета угоститељски објекти радиће један сат дуже од прописаног радног времена, односно до 01:00 час.

„Зворничко љето“ почиње 2. августа 21:00 час концертом Милице Тодоровић на градској плажи. Истог дана од 10:00 часова на градском шеталишту сликаће чланови Сликарске радионице „Палета“, док ће у 11:00 часова у Шаховском клубу почети Меморијални шаховски турнир „Боро Вукајловић“.

У петак, 03. августа, у 19:00 часова у Дому омладине биће Гусларско вече, у 20:00 часова на платору испред „Касине“ вече плеса „Расплесани плато“ и у 21:00 час на градској плажи концерт групе „Неверне бебе“. У суботу, 04. августа, очекује нас концерт Здравка Чолића, а у недељу, 05. августа, поред регате и „Зворнички котлић“, те у редовном вечерњем термину концерт Митра Мирића.

У понедељак, 06. августа, на мосту Краља Аалександра Првог Карађорђевића у 12:00 часова је манифестација „Људи и мостови“, у 14:00 часова на градском шеталишту „Етно тржница“, у 19:00 часова на Ђурђев граду позоришна представа „Зидање Скадра“ и на градској плажи концерт Николе Роквића.

У уторак, 07. августа, у Дому омладине у 19:00 часова биће књижевно вече уз промоцију књиге Славка Тадића „Трновица у доњем Подрињу“ и у вечерњем термину концерт групе „Апсолутно романтично“.

У сриједу, 08. августа, биће обиљежена слава града Света Петка Трнова. У 09:30 часова у цркви Свете Петке Трнове на Ђурђев граду биће служена света литургија, а у 17:30 часова у цркви Светог Јована Крститеља у Зворнику вечерња служба, након чега ће кроз град проћи свечана литија уз помен погинулим борцима код централног споменика и ломљење славског колача на платоу испред „Касине“.

„Зворничко љето“ биће затворено концертом Неде Украден.

2