Обука за органску производњу малинa

Зворник, 01.03.2018. године

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ресор за пружње стручних услуга у пољопривреди-Подручна јединица Бијељина у сарадњи са зворничким предузећем „Смрчак“ и Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Зворник организовало је једнодневну обуку за произвођаче малина по систему органске производње.

На обуци су предавачи Бојан Кецман и  Радмила Нешковић говорили о „Органској заштити малина“ и „Доброј пољопривредној пракси“.

Кецман је, говорећи о органској заштити истакао да она игра све већу улогу због трошкова.

– Произвођачима је у интересу да за што мање новца имају што квалитетнију заштиту, а свједоци смо да се посљедњих година повећавају трошкови хемијске заштите усјева или засада. Овдје говоримо о могућностима да се смање ти трошкови а да произвођачи имају здрав производ – рекао је Кецман додавши да је органска заштита све популарнија у свијету, као и код нас.

Он је истакао да произвођачи који се одлуче за органску производњу, али и сви други, треба да воде рачуна, прије свега, о заштити животне средине и здрављу људи, односно да њихов производ буде здравствено исправан за исхрану.

– Када се производи на органски начин требају се примјењивати средства која су дозвољена у тој производњи – напоменуо је Кецман нагласивши да је у органској производњи кључно да се посједује важећи сертификат.

Љубиша Данојловић, руководилац органске производње у „Смрчку“, рекао је да је органска производња малине у задње вријеме постала доста популарна.

– Због дешавања и на свјетском и на домаћем тржишту људи се све више интересују за ову производњу, најприје због економских разлога, а потом и због свијести људи да то треба да буде здрав производ – рекао је Данојловић.

Он је истакао да се „Смрчак“ од прије двије године бави биљном органском производњом и то углавном базираној на малини, те да су задовољни прошлогодишњом првом бербом.

– Органска производња је добра за читаво друштво, за одржавање природе, за здравље, она оставља добро за будуће нараштаје – додао је Данојловић.

3