Обиљежен Дан града

Зворник, 21.05.2018. године

Свечаном академијом у Дому омладине, премијерним приказивањем документарног филма „Зворник то је мој град“ и полагањем цвијећа на централни споменик за погинуле борце у протеклом рату данас је обиљежен Дан града Зворника.

Тим поводом    честитке градоначелнику Зорану Стевановићу и грађанима Зворника упутилу су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Градоначелник Стевановић поручио је да је Зворник отворен град у који су добро дошли сви добронамјерни људи, сви који се опредјељују да граде и учвршћују везе међу људима, а не да их разграђују.

– Наш је интерес да у Зворник долази што више људи, да се упознају са потенцијалима које наш град има и да на тај начин отворимо могућности за унапређење свега онога по чему је Зворник био препознатљив и што га је сврстало у ред најразвијенијих градова у БиХ – рекао је градоначелник Стевановић који је нагласио и да је Зворник прелијеп и гостољубив град који има шта да понуди својим посјетиоцима, од природних љепота до богате ризнице културно-историјских споменика.

Градоначелник је истакао да је у години која је за нама отворена прва „гринфилд“ инвестиција у нашем граду, фабрика „Зеохем“, те подсјетио да се приводе крају значајни инфраструктурни пројекти међу којима водовод у Тршићу и канализација у Табанцима.

– Настављена је реконструкција градских улица, изграђена је фискултурна сала на Брањеву, завршени су радови на утопљавању градске Болнице и ОШ „Свети Сава“, реализован је још читав низ мањих пројеката у различитим областима који доприносе подизању квалитета живота у нашем граду. Такође, приступили смо изради Стратегије града Зворника за наредних 10 година, а у години која почиње очекујемо да ће бити изграђена зграда за смјештај институција Окружног суда, Привредног суда, Правобранилаштва и Окружног тужилаштва. Очелујемо и да почну радови на реконструкцији моста за који су обезбјеђена средства од Владе Републике Србије. Почеће и изградња фискултурне сале у Каракају, изградња зграде за смјештај 34 породице из колективних центара, проширење капацитета дјечијег вртића и Дома за старија лица, обезбјеђивање простора за Градски музеј. Очекујемо почетак радова на проширењу градске Болнице, као и капацитета паркиралишта, те наставак реконструкције градских улица. У току је израда пројекта за водоснабдијевање у мјесним заједницама Ораовац, Крижевићи, Дуги Дио и Китовнице. Уређење корита ријеке Сапне, уређење обале ријеке Дрине на потезу Тршић-Табанци, уређење градске плаже и проширење пјешачке стазе до градске капије само су неки задаци који нам предстоје и које ћемо, вјерујем, у доброј мјери реализовати до сљедећег Дана града – поручио је градоначелник.

Он је нагласио да је Зворник град младих чије идеје, пројекте и активности подржава, а они узвраћају тако што промовишу свој град постижући значајне резултате у спорту, култури, науци, музици, на наступима и такмичењима.

Градоначелник Стевановић на академији је додијелио градска признања за 2018. годину и то Златну медаљу “Станко Николић“ љекару у зворничкој Болници Љубици Стевановић за друштвено одговоран рад и СПКД  „Просвјета“ Зворник  за допринос развоју просвјете и културе. Сребрну медаљу “Станко Николић“ градоначелник је уручио Божици Остојић за допринос развоју дечијег позоришта, а додијељена је и Међународном Комитету Црвеног крста – Делегацији у Сарајеву за допринос  у области  деминирања. Бронзану медаљу “Станко Николић“ добили су даваоци крви Перо Стевановић и Жељко Лазић,  те  за посебне резултате у пољопривреди Адем Пандур и Секула Радић.

У програму академије која је била централна свечаност обиљежавања 21. маја, Дана града, учествовали су чланови Позориште младих Зворник који су говорили о Зворнику у садашњем тренутку, али и о знаменитим личностима из историје нашег града. Наступили су и ученици Основне музичке школе „Војин Комадина“, Дјечији хор „Изворник“ и Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“.

Свечаној академији присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ, одборници у градској Скупштини, представници вјерских заједница, привредници и представници јавног и друштвеног живота Зворника.

Гости на централној свечаности поводом Дана града били су и Њена екселенција амбасадор Републике Бугарске у БиХ Августина Цветкова Карабашева, градоначелник  Лознице Видоје Петровић и његов помоћник Љубинко Ђокић, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и савјетник предсједника Општине Мали Зворник Војислав Стаменковић.

Прије академије и премијере филма градоначелник Стевановић и његов замјеник Бојан Ивановић положили су цвијеће на централни споменик за погинуле борце ВРС у протеклом отаџбинском рату.

5