Невероватан таленат Ђорђа Стевановића из Зворника

Зворник, 26.10.2017. године

Глувонеми сликар Ђорђе Стевановић (16), један је од бројних чланова Сликарске радионице „Палета“ у Зворнику, чији радови говоре више од 1.000 речи.

Градска управа Зворник, кроз рад Комисије за социјалну заштиту и инклузију, али и директним контактима, долази у сусрет са младим људима којима је потребан мали подстицај да искажу таленте.

– Чули смо да у Техничком школском центру у Каракају у другом разреду има младић са потпуним оштећењем слуха, чије цртање професоре оставља без даха. С обзиром на то да годинама подржавамо Сликарску радионицу „Палета“, контактирали смо Јову Лалића, сликара, педагога, оснивача и утемељивача сликарске радионице „Палета“ и родитеље Ђорђа Стевановића, и повезали их са циљем укључивања Ђорђа у програм „Палете“. Данас знамо да смо добро урадили – рекао је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Он је нагласио да ће Градска управа наставити да подржава ангажман Ђорђа у оквиру сликарске радионице „Палета“.

Овај талентовани младић из Каракаја од прошлог месеца редовно похађа часове сликања. Према мишљењу педагога Јове Лалића, одлично се уклопио у окружење и сарадњу са другим полазницима.

– Дошао је код мене по препоруци Градске управе. Он беспрекорно цртеже доводи до савршенства. Његове валерске вредности одају лични сензибилитет и карактер једног озбиљног цртача. Комуникација, које сам се помало плашио, је одлична. Сјајно су га прихватили и остали чланови „Палете“. Тај однос међу њима, у целој причи, фасцинира – прича Лалић.

Материјална ситуација породице Стевановић, према његовим речима, није сјајна. Ђорђе има млађу сестру, која је осми разред, и која је такође, глувонема. Упркос томе, целу породицу чине борци за праве вредности.

– Ђорђе нам својим примером поручује да је најважније веровати у себе и следити таленат, јер без тога, тешко да се може било шта направити. Наравно, потребни су труд, упорност, пожртвованост и фактор среће, коју треба испровоцирати. Ђорђе и ја комуницирамо рукама, благим осмесима. Та фреквенција наше комуникације ни мени, у суштини, није јасна, али функционише. Моја велика жеља је да он једног дана постане добар дизајнер, или сликар, или графичар. Његови родитељи имају много поверења, што је за мене велика одговорност, од које не бежим – поручује Лалић.

Када дође време, додаје он, намерава да контактира и професоре који би Ђорђу помогли у даљем школовању.

– Код мене деца током рада увек слушају добру музику и разговарају. Ђорђе је за то време максимално посвећен оном што ради. Вероватно ћемо учити и знаковни језик како би имали бољу и лакшу комуникацију са њим. У наредном периоду желим да организујем и акцију како би продици Стевановић, колико год можемо, олакшали живот – рекао је Лалић.

ИЗВОР: ЕуроБлиц.рс
http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/njegovi-crtezi-ostavljaju-bez-daha-neverovatan-talenat-djorda-16-iz-zvornika/vzc0276

3