Predsednistvo BiHFoto: I.Š. – Klix / RAS Srbija

Jedini pomak u formiranju vlasti na nivou BiH je to što kabineti članova Predsedništva opuštenije i češće razgovaraju na tu temu, a optimizam pojedinaca koji tvrde da se stavovi približavaju je nerealan.

To za Srpskainfo tvrde izvori iz Predsedištva BiH, povodom optimističnih najava da smo sve bliže formiranju Saveta ministara BiH.

Takve izjave konstantno daje lider HDZ BiH Dragan Čović, a sada i predsednik SDA Bakir Izetbegović, da bi im se pridružio i šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH i učesnik međustranačkih pregovora Sredoje Nović (SNSD).

– Razgovori koji se vode idu u pravcu formiranja Saveta ministara i rezultati su mogući ukoliko ponovo ne bude ekstremnih zahteva pojedinih lidera u Federaciji BiH. Čini mi se da smo sada bliži završetku pregovora nego pre mesec dana – rekao je Nović za ATV.

Na čemu temelji optimizam, od Novića nismo uspeli saznati jer nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Međutim, naši sagovornici upućeni u dešavanja u Predsedništvu BiH tvrde da se nije desilo ništa konkretno što bi bilo razlog za optimizam.

– Ako bismo tražili dlaku u jajetu, onda je pozitivno to što se razmenjuju stavovi na nivou savetnika članova Predsedništva BiH. Ranije to nije bio slučaj, čak su odnosi bili zategnuti – tvrde izvori Srpskainfo.

Na pitanje da li bi kompromisno rešenje mogao da bude izmenjeneni ANP, o čemu se spekuliše, naš sagovornik odgovara da ništa još „nije stavljeno na papir“.

– Pitanje je šta znači redukovani ANP. Ako je za jednu stranu prihvatljivo da se neki sadržaj izbaci, postavlja se pitanje šta je prihvatljivo za drugu i treću stranu, odnosno šta je za nekoga minimum za dogovor – tvrde sagovornici Srpskainfo.

Prema nezvaničnim informacijama, razgovore među članovima Predsedništva BiH, pa i stranačkim liderima, inicirali su uticajni zapadni ambasadori.

Kako saznajemo, barata se sa dve mogućnosti – da SDA odustane od ANP kao uslova za formiranje vlasti, ili da se dogovori redukovani dokument.

– Ta izmenjena verzija ANP imala bi samo 25 strana, ničim se ne bi prejudiciralo članstvo BiH u NATO i iz naziva bi bilo izbrisano da je to „nacionalni“ program. Međutim, i takav dokument, ako bude poslat u NATO, značio bi aktiviranje Akcionog plana za članstvo MAP. Bez obzira što to ne znači automatsko članstvo, pitanje je da li je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik spreman na takav potez, u kontekstu odnosa sa Moskvom. Trenuto Dodik nije spreman na takav potez – tvrde izvori Srpskainfo.

Dodik i Komšić pesimisti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nisu realne najave Bakira Izetbegovića da bi vlast na nivou BiH mogla da bude formirana do kraja oktobra.

– Kakva je to ozbiljnost kada Izetbegović kaže da veruje da će se uskoro formirati vlast i da će se normalizovati odnosi, a onda poruči da ima samo jedan zahtev, a to je da vjerue da će Hrvati odustati od izmjena Izbornog zakona. Kako je to ozbiljno? – rekao je Dodik.

Kako saznajemo, na sličan način je reagovao i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić kada su ga saradnici pitali koliko je osnovan Izetbegovićev optimizam.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>