„Наши разговори“ у Зворнику

Зворник, 14.12.2017. године

У оквиру УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност (Повјерење, Разумијевање, Одговорност за Будућност) који спроводи ЦРС у сарадњи са Фондацијом Мозаик, Каритасом БиХ, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Међурелигијским вијећем у БиХ данас су у Зворнику одржани „Наши разговори“ на тему „Улога локалних власти у изградњи и разумијевања и повјерења“.

Сврха „Наших разговора“ јесте да се пружи могућност грађанима да кроз отворен и искрен дијалог почну разумијевати животна искуства и перспективе „других“ и остваре сарадњу на активностима које могу изградити мир и повјерење у локалним заједницама.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да ће се Зворник увијек трудити да се односи домаћински према сваком свом суграђанину и да ће увијек чинити све све да сви имају подједнака права.

– Све ове године од како сам ја на челу Градске управе тако се и понашамо и могу вам рећи да је то наишло на једно погодно тло. Данас сви обични људи тако размишљају, поштујемо се и уважавамо, радујемо једни другима и мислим да је у Зворнику направљено много у том смислу.  Народ на овим просторима прошао је један тежак период и сваког дана морамо бити свјесни да нам се такве ствари више никада не смију поновити. Тога морају бити свјесни, не само људи који воде локалне и друге заједнице, него и сваки појединац који живи овдје. Морамо схватити да је будућност могућа само ако се поштујемо и уважавамо – поручио је Стевановић.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузла, истакао је да пројекат траје пет година и да ће трајати још толико, јер су резултати који су остварени до сада показали да је изградњу разумијевања и повјерења, као нечега што је темељ комуникације међу људима, најбоље радити на нивоу локалних заједница, а у овај пројекат укључено их је 70 у БиХ.

– Кроз разговоре желимо покушати да разумијемо једни друге да би градили повјерење, а улога локалних власти је јако битна у нашем пројекту. Морам рећи да је власт у граду Зворнику показала велики степен одговорности и људскости када се десио терористички напад на Полицијску станицу. Ми знамо улогу градоначелника који је показао да је градоначелник свих грађана, да их је гледао као људе које у тим тренутцима треба смирити  – рекао је Шехић који је додао да су кроз пројекат и многе школе и невладине организације започеле сарадњу.

Поред градоначелника Зворника и предсједника Скупштине града Зворника, данашњем догађају присуствовали су и представницима општина Калесија, Сапна, Лопаре, Угљевик, Челић и Теочак, директори школа, те представници невладиних организација.

2