На „Светосавској академији“ о Светом Сави бесједио књижевник Радуловић

Зворник, 28.01.2018. године

У Дому омладине одржана је „Светосавска академија“, централна манифестација у оквиру „Светосавске недеље 2018“.

О Светом Сави бесједио је књижевник Селимир Радуловић који је рекао да су Српска православна црква и српска средњевјековна држава дјело подвига оца и сина, Светог Саве и Светог Симеуна, два свеца наше цркве и два путоказа наше националне историје.

Радуловић је на Светосавској академији, посвећеној првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави, рекао да се српство одржало до данашњег дана захваљујући вјековном ослањању на традиције најмоћније државе у историји Срба, на традиције српске средњевјековне државе.

– Свети Сава је један од изабраних заступника и давалаца наде и љубави, који је племе своје склањао од заводљиве славе земаљске, чувајући га од привезаности за пролазно.Свети Сава је пастир који знаваше – кад се изађе из зидина тијела, из живота кратког, земаљског, који се у Писму непролазном и не назива животом, већ странствовањем, беспутицом кроз земљу изгнанства нашега, и муке наше, кроз земљу страдаља и плача – како начинити срце богољубиво од срца грехољубивог, срце чисто од срца сласти – рекао је Радуловић.

Бесједник је истакао да лик Светог Саве, од Бога послатог заштитника Срба, сија светим животом као вјечно сунце. Он је царски син који је напустио царски престо и све земаљске почасти и славу да би свом народу донео небеска бесцен-блага – рекао је Радуловић.

Протојереј-ставрофор Видоје Лукић благосиљао је, у име његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, „Светосавску академију“, са жељом да Свети Сава осване  на радост свих светосаваца,који на Савиндантреба да се окупе на светосавској светој литургији.

У оквиру „Светосавске академије“ ученици Средњошколског центра „Петар Кочић“ и Техничког школског центра извели су пригодан драмски и рецитаторски програм, а наступили су идјечији и хор Првог зворничког пјевачког друштва „Изворник“.

2