На „Светосавској академији“ бесједио историчар Жељко Вујадиновић

Зворник, 26.01.2019. године

У Дому омладине вечерас је одржана „Светосавска академија“, централна манифестација у оквиру „Светосавске недеље 2019“.

О Светом Сави бесједио је историчар Жељко Вујадиновић који је рекао да је Свети Сава не само личност, него је отјеловљење Српства. Он је нагласио да је светосавље српска верзија хришћанства, те да је управо Свети Сава одредио основне темеље и принципе на основу којих се развијао читав српски народ кроз његову историју.

– Дан Светог Саве обиљежава се свугдје гдје год постоје Срби и показује да је српски народ јединствен, да српски народ, иако политички подијељен у разним државама, представља једну цјелину. Овогодишња Светосавска академија се одржава у знаку једног посебног јубилеја – 8 вијекова од проглашења аутокефалности Српске православне цркве. Свети Сава је свакако најзаслужнији за уздизање Српске цркве на ранг архиепископије. Као што су се у 13 вијеку у личности Светог Саве сударали Исток и Запад, ми смо свједоци да се 800 година касније на простору који насељава српски народ такође сусрећу Исток и Запад. Српска црква је једина институција у српском народу која је од тада до данас остала непрекинута, која је остала баштиник и чувар српског идентитета. Овогодишње обиљежавање Савиндана има тај изразити велики значај управа и због овог јубилеја. Српски народ не може да изгуби темеље на којима је настао, а Светосавље као његов вид хришћанства, као његов вид сазревања у хришћанству, је темељни принцип на основу којег се одвијала и српска историја, а прије свега на основу којег се градио српски идентитет – рекао је Вујадиновић.

„Светосавску академију“ благосиљао је у име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија протојереј-ставрофор Видоје Лукић. Он је истакао да је Свети Сава у много чему био први, био је први просветитељ, учитељ, светитељ, први је доносио љековите траве и медикаменте, отварао је прва прихватилишта, болнице, први је градитељ јер је почео да гради прве храмове и манастире, први сликар јер је доводио прве фрескописце, први хагиограф јер је први спјевао оде, тропаре, химне и духовне пјесме светитељима, први књижевник, први законодавац.

– И када би смо из било ког сегмента живота избацили Светог Саву нити би ликовна, нити музичка умјетност, ни књижевност, ни архитектура, били тако значајни и тако оригинални и лијепи као што су са Светим Савом – истакао је протојереј Лукић.

У оквиру „Светосавске академије“ пригодан програм извели су ученици Средњошколског центра „Петар Кочић“ и Техничког школског центра, те хор Основне музичке школе „Војин Комадина“.

1