На редовној сједници Скупштине града једногласно усвојен Нацрт буџета за 2018. годину

Зворник, 15.12.2017. године

На данашњој сједници Скупштине града Зворника једногласно је усвојен Приједлог одлуке о Нацрту буџета за 2018. годину у износу 22.100.000 КМ и већи је за 1,18 посто у односу на овогодишњи буџет.

Начелник Одјељења за финансије Срђан Деспић истакао је да је буџет за наредну годину развојни, као што је и актуелни.

–  Буџет за наредну годину је развојни, јер имамо значајне пројекте које ћемо реализовати.           У планираним укупним буџетским средствима порески приходи се планирају у износу од 15.451.780 КМ, непорески приходи у износу од 3.620.720 КМ, грантови 185.000 КМ, трансфера јединицама локалне самоуправе 770.000 КМ, примици/приливи у износу од 1.100.000 КМ, примици од финансијске имовине 90.000 КМ, примици од задужења 504.000 КМ, неискориштена средства по основу обвезница и кредита из претходне године у износу од 298.000 КМ и остали примици у износу 80.000 КМ – рекао је Деспић.

Он је најавио да ће буџет бити усвојен на наредној сједници Скупштине града.

– Слиједе нам јавне расправе, сви су добродошли да дају сугестије и приједлоге које ћемо размотрити прије усвајања Приједлога буџета на сједници градске Скупштине која ће бити 28. децембра – казао је Деспић.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о кредитном задужењу Града Зворника за потребе куповине грађeвинских објеката и земље и реконструкције и градње пословних и инфраструктурних објеката у износу од 4.350.000 КМ.

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић појаснио је да се ради о веома значајним пројектима који ће бити финасирани овим средствима.

– То су обезбјеђивање пословног простора за проширење капацитета дјечијег вртића, с обзиром да имамо дјецу на листи чекања. На овај начин ћемо омогућити да сви наши мали суграђани добију мјесто у вртићу. Други пројекат је куповина пословног простора за потребе Градске управе, односно да се формира музеј и да се библиотека која је у објекту „Касина“ измјести, а да се тај објекат претвори у Градску кућу гдје би организовали пријеме, свечаности и друге сличне догађаје. Трећи пројекат који нам је такође јако битан јесте изградња пословног простора за потребе Окружног суда, Привредног суда, Тужилаштва и канцеларије Правобранилаштва. Поред ових објеката из кредитних средстава финанираће се и завршетак изградње  инфраструктурних пројеката по Пројекту „ФИШ“  а то су канализација Табанци, водовод Тршић и  изградња и реконструкција водоводне и канализацијоне мреже Града Зворника. Предвиђена је и куповина земљишта за уређење корита ријеке Сапне и Дрине. Наиме, у обавези смо да ријешимо имовинско-правне послове како би могао да се реализује пројекат регулисања корита ријеке Сапне као и ријеке Дрине на подручју Тршића и Табанаца за који добијамо средства преко „Вода Српске“. Предвиђено је и финансирање реконструкције и асфалтирања градских улица Браће Југовић, Спречанске улице и улице на Гробницама, уређење кружног тока, као и пута у мјесној заједници Улици гдје је изграђен нови мост. Кредитним средствима финансираћемо и санирање и поправку ифраструктурних објеката уништених клизиштима 2014. године – рекао је Ивановић.

На сједници су разматране и Одлука о такси превозу на подручју града Зворника, Одлука о висини накнаде коју остварују предсједници мјесних заједница са подручја града Зворника и Одлука о јавном превозу лица и ствари у друмском саобраћају на подручју града Зворника.

Све тачке дневног реда данашње сједнице Скупштине града Зворника усвојене су једногласно.

4