На Ђурђевграду одиграна престава „Зидање Скадра“

Зворник, 07.08.2018. године

У оквиру “Зворничког љета“ синоћ је у простору средњовјековне тврђаве Ђурђевград у извођењу глумаца Позоришта младих Зворник и продукцији Дома омладине изведена представа „Зидање Скадра“. У аутентичном амбијенту, пред великим бројем посјетилаца одиграна је ова „бунт представа“, како ју је оцијенио редитељ Саша Икановић. И сценарио потписује Икановић, а кориштени су мотиви и дијалози из Селимовићеве „Тврђаве“.

– Прије три године смо први пут дошли на идеју да урадимо неку представу у простору тврђаве, али је то због нескромности наше идеје и чињенице да су за то потребна средства која нисмо имали, изостало. Сада смо чврсто ријешили да урадимо представу на овом простору без обзира каква ће бити техничка подршка и успјели смо у том и то баш на годишњицу представе „Кула“ коју сам режирао у част града Зворника – рекао је Икановић.

Он је истакао да је представа урађена у три чина гдје је у првом приказан период средњег вијека.

– У другом чину је приказан рат 90-их година прошлог вијека, а у трећем чину су млади људи у данашње вријеме. Њихове одлуке су основна поента представе – рекао је Икановић.

На сцени се појавиле 40 учесника, односно 15 глумаца и 25 чланова Дјечијег хора „Изворник“.

3