Министарство задовољно досадашњом реализацијом пројекта

Зворник, 23.05.2018. године

Град Зворник један је од два града у Републици Српској који је укључен у пројекат „Смањење фактора здравствених ризика у БиХ“. Овај значајан пројекат уз подршку Владе Швајцарске реализује Мисија Свјетске банке у БиХ у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Са циљем да изврше увид како се спроводи пројекат на терену посљедњег радног дана прошле седмице представници Мисије Свјетске банке и Министарства присуствовали су састанку Локалне акционе групе, а примио их је и градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Синиша Јањетовић  изразио је здовољство оним што је видио и чуо.

– Министарство је веома задовољно са залагањем и посвећеношћу градоначелника и координатора испред Градске управе. Такође, увјерили смо се да се приликом именовања Локалне акционе групе од стране градоначелника водило рачуна да чланови буду из различитих области, па тако имамо и психологе, педагоге, љекаре, представнике спортских организација и друге чланове што ће значајно допринети да се искристалишу одговарајући приједлози које би смо  у сарадњи са Свјетском банком могли да реализујемо на територији града Зворника – рекао је Јањетовић.

Он је напоменуо да је првенствено циљ пројекта смањење четири основна ризико фактора у јавном здравству, а то је проблем недостатка физичке активности, проблем исхране, алкохолизам и пушење.

– Са овим пројектом покушавамо да доведемо до измјене свијести људи на начин да схвате да је неопходно живјети и хранити се здравије. Не очекујемо да ће за мјесец дана доћи до драстичне измјене, већ се кроз неки дужи временски период могу очекивати одређени ефекти и побољшања – истакао је Јањетовић.

У оквиру пројекта одабране су и коалиције за заговарање, којe ће заједно са Локалном акционом групом и консултантима радити интензивно на подизању свијести о значају јавног здравља и превентиви код одабраних корисника, а то су дјеца у предшколском узрасту, дјеца у школском узрасту, наставници, здравствени радници и запослени у локалној самоуправи.   

2