Михићева изразила задовољство досадашњом реализацијом пројекта у Зворнику

Зворник, 30.05.2018. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић састао се данас са помоћником министра финансија у Влади Републике Српске Радмилом Михић која је и шеф Тима за управљање пројектом „Водовод и канализација Републике Српске“. Састанку у кабинету градоначелника присуствовали су и Стевановићеви и Михићкини сарадници, као и остали актери укључени у реализацију овог великог пројекта.

Михићева је подсјетила да овај пројекат чија је укупна вриједност 100.000.000 евра релизује Влада Републике Српске заједно са Европском инвестиционом банком и донаторима Европском унијом и Шведском развојном агенцијом, те да 32 општине и града партиципирају и учествују у њему током претходних пет година.

– Данас смо овдје да сумирамо оно што смо реализовали кроз претходна два уговора и Град Зворник је један од градова и општина у којем смо задовољни урађеним до сада. У водоводну и канализациону инфраструктуру инвестирали смо више од 6.000.000 КМ. Од тога је више од 1.000.000 КМ био грант-бесповратна средства Европске уније, а поред тога и Град је уложио значајан дио средстава. Ми до сада у Зворнику нисмо имали никакве примједбе нити што се тиче квалитета изведених радова нити одабира инвестиција односно приоритета и можемо похвалити ангажман Града Зворника на комплетном овом пројекту – рекла је Михићева.

Она је истакла да се ради о капиталним инвестицијама које представљају, како је рекла, можда и најзначајније инвестиције у посљедњих 20 или 30 година.

– Када ријешите питање водоснадбијевања или каналисања отпадних вода онда можете створити предуслове да се град развија и прије свега да животни стандард становништва буде на нивоу какав треба да буде у једној локалној заједница која има намјеру да се развија – нагласила је Михићева.

Она је напоменула да је ове године завршна фаза овог пројекта, додавши да ће овај кредитни аранжман бити продужен до 30. јуна 2021. године.

– Због великог интересовања што постојећих што нових општина покренули смо иницијативу према Европској инвестиционој банци за нови кредитни ангажман и додатних 30.000.000 евра и показало се да је ово инвестиција која има праву сврху – истакла је Михићева.

Градоначелник Стевановић је рекао да смо на самом крају реализације пројекта „Зворник Сјевер“ у оквиру којег је, практично, комплетан сјеверни дио територије града обухваћен водоснабдијевањем, напоменувши и да је канализација урађена у Табанцима.

– Остао је још у оквиру завршетка овог пројекта водовод у дијелу Пилице и Локања и надам се да ћемо до краја године кренути и са тим у релизацију. Такође, чека нас још један велики пројекат за водоснабдијевање остатка територије града Зворника у мјесним заједницама Шћемлија, Глумина, Ораовац, Крижевићи и Дуги Дио и тиме би 90 процената мјесних заједница обезбиједили градском пијаћом водом. У наредне три године надам се да ће пројекат бити приведен крају. Поред тога, ових дана завршава се и реконструкција градске Мајевичке улице која је обухватила и реконструкцију водоводне и канализационе мреже и гдје нам је преостало још асфалтирање – саопштио је Стевановић.

5