Међународни филмски фестивал „Први кадар“ у Источном Сарајеву и Зворнику

Зворник, 12.11.2018. године

Град Зворник ће први пут ове године бити један од домаћина Међународног филмског фестивала „Први кадар“ који се одржава од 12. до 17. новембра 2018. године у Зворнику и Источном Сарајеву. „Први кадар“ је међународни фестивал документарног и кратког играног филма, који има за циљ едукацију младе публике и афирмацију домаћег филмског стваралаштва.

„Наша жеља да се прикључимо организацији „Првог кадра“ је кренула још почетком године када смо неколико дана марта сарађивали са њиховим тимом и увидјели колико је позитивних ствари проистекло из те сарадње. Млади из нашег града су учествовали у обуци за реализацију документарног филма, а град Зворник је на поклон добио филм „Зворник то је мој град“ од 25 минута у коме је на веома лијеп начин приказан Зворник и његова младост,“ рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Током фестивала у Дому омладине у Зворнику биће организоване пројекције документарних,  кратких играних и студентских филмова, а публика ће по први пут имати прилику да таква остварења гледа на платну у Зворнику.

Према ријечима Сашке Митрић-Штифанић, умјетничке директорице Првог кадра и селектора Фестивала због своје мобилности овај фестивал представља значајан допинос децентрализацији културе у БиХ и Републици Српској. „ Уједно биће ово могућност за младе људе да се упознају са различитим филмским школама и приступима савременом документаристичком изразу, али и да буду подстакнути на креативно доживљавање стварности. Овогодишњи мото Фестивала „Први кадрирај!“ подстиче филмске ауторе да трагају за новим филмским причама и први их забиљеже“, истакла је Митрић-Штифанић.

Филмски програм биће равномјерно приказиван и у Зворнику и Источном Сарајеву. А комплетан програм 12. Међународног филмског фестивала доступан је на веб страници лутфеста:
http://www.lutfest.com/nova/2013-06-05-10-48-05/arhiva/203-selekcija-12-prvog-kadra.html

Програм филмског фестивала у Зворнику

1