Међународни дан жена на селу – дружење са женама у мјесној заједници Пађине

Зворник, 15.10.2017.

Међународни дан жена на селу обиљежен је у мјесној заједници Пађине, град Зворник гдје су представнице зворничке Комисије за једнакост и равноправност полова организовале медицински преглед, мјерење крвног притиска и шећера за припаднице њежнијег пола. Жене свих генерација, њих више од 40, имале су данас прилику да након урађених мјерења разговарају и са љекаром.

Жене на селу у Републици Српској представљају важан ресурс за развој села и економски развој у цјелини. Драгана Милошевић, председница Комисије истиче да је неопходно економски ојачати жену, која је стуб породице.“ Само заједничким радом, компромисом и узајамном подршком између мушкарца и жене можемо имати јаку и стабилну породицу, Она је ослонац како за јаку жену, тако и за успјешног мушкарца“, истиче председница комисије Драгана Милошевић.

Град Зворник улаже у побољшање инфраструктуре у руралним подручјима, а то је према мишљењу стручњака између осталог неопходно за дугорочно побољшање положаја жене на селу. „Наш циљ је да обезбиједимо приближне ако не исте услове за грађане који живе у граду или у руралном подручју. Такође, циљ нам је да побољшамо услове за покретање бизниса, и за жене и за мушкарце.Све то ће довести до бољег положаја свих грађана Зворника, без обзира на пол,“ сматра Зоран Стевановић, градоначелник града Зворник.

У петак, 20. октобра 2017.године Мирјана Лукач, директорица Гендер​ центра – Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске посјетиће Зворник и сусрешће се са градоначелником Стевановићем.

4