Лукачева истакла да Зворник има најбоље резултате са највише специфичних акција 

Зворник, 20.10.2017. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и директорица Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске Мирјана Лукач разговарали су данас у Зворнику о досадашњој сарадњи и резултатима које је у овој области постигао Град Зворник.

Лукачева је оцијенила да је у том погледу Град Зворник пуно одмакао у односу на друге градове и општине у Републици Српској.

–  Што се тиче Града Зворника и његове Комисије за равноправност полова и свих акциноних планова које су овде доносили могу рећи да уназад седам-осам година Зворник има најбоље резултате. Такође, овдје су имали највише специфичних акција, и са женама и са мушкарцима, са конкретним видовима различитих врста помоћи, попут здравствене заштите и других – рекла је Лукачева.

Градоначелник Стевановић је нагласио подршку коју градска управа пружа Комисији за равноправност полова, као и Џендер центру.

– Ми буџетски подржавамо рад наше Комисије и све пројекте које спроводи, а један такав је био и прије неколико дана. Сматрам да Комисија едукативно ради са циљним групама, а то је, за сада, женска популација која живи на селу. Јако ми је драго када се раде и бесплатни здравствени прегледи, а имали смо и пројекат гдје смо заинтересованим женама на селу омогућили подизање воћних засада, ове године су то малињаци, а наредне године ће бити нешто друго. Свакако да подржавамо и све акције Центра за једнакост и равноправност полова – рекао је Стевановић.

Центар за једнакост и равноправност полова који је координационо тијело Владе Републике Српске за праћење примјене Конвенције Савјета Европе за спречавање насиља над женама у Републици Српској, реализује низ активности усмјерених на јачање капацитета пружалаца услуга на локалном нивоу у циљу јачања системског одговора на насиље, чему је јасно опредјељена Влада Републике Српске. Обуке се реализују уз подршку UNWOMEN мисије у БиХ, а захваљујући финансијској подршци Шведске агенције за међународни развој и сарадњу.

У склопу тога данас и сутра у Зворнику, у Хотелу „Видиковац“, Центар спроводи обуке за субјекте заштите на локалном нивоу власти у циљу јачања мултусекторског одговора на насиље на женама и у породици.

5