Кроз пројекте Града Зворника и Завода за запошљавање посао за око 400 радника

Зворник, 27.08.2018. године

Кроз пројекте Градске управе Зворник и Завода за запошљавање у Зворнику ће посао  добити око 400 радника, саопштили су данас замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић и директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

Данас је у Зворнику уприличено потписивање и уручивање уговора послодавцима и лицима који су покренули властити посао кроз програме Завода за запошљавање.

– У Зворнику смо, као и претходних година, имали велико интересовање за пројекте Завода за запошљавање Републике Српске. Данас смо присуствовали потписивању уговора са 37 послодаваца о запошљавању 99 радника, са 12 лица која ће покренути властити посао, те са 12 послодаваца код којих је за 71 радника остварен поврат доприноса и пореза, дакле укупно се ради о 183 радника  за шта је Завод обезбиједио средства у износу од од 763.000 КМ – рекао је Вујичић који је нагласио да ови пројекти значајно доприносе смањењу незапослености.

– Ако се овом броју додају и лица која ће посао наћи преко пројеката Градске управе, то значи да ће у Зворнику посао добити око 400 лица што је више од 10 посто од укупног броја незапослених у Зворнику – истакао је Вујичић.

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић захвалио се Влади Републике Српске и Заводу за запошљавање за разумијевање за град Зворник и на издвајању значајних средства за смањење броја незапослених кроз програме које Завод реализује.

Говорећи о градском Пројекту запошљавања и самозапошљавања приправника високе, више и средње стручне спреме, и других незапослених лица, Ивановић је рекао да је из градског буџета издвојено 990.000 КМ за запошљавање 197 лица.

– Од овог броја за 11 лица суфинансирамо самозапошљавање, односно основано је 11 радњи, док су остали приправници или се ради о подстицају запошљавању лица која су имали претходно радно искуство, али су се налазили на евиденцији Бироа. Период рефундирања средстава за високу стручну спрему је 12 мјесеци, за вишу девет и за средњу шест мјесеци, а за дјецу погинулих бораца и ратних војних инвалида, без обзира на стручну спрему, 12 мјесеци – рекао је Ивановић који је нагласио да су послодавци до 30. септембра дужни да потпишу уговоре са градом и запосле раднике.

Ивановић је нагласио да ће политика Градске управе Зворник и у наредном периоду бити усмјерена на издвајању значајних средстава за смањење незапосленисти у граду Зворнику.

У Зворнику су данас потписани уговори и са послодавцима из општине Шековићи, вриједност пројеката је 135.000 КМ, а њима је обухваћено 35 активних тражилаца посла.

Уговори су потписани у оквиру Програма подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса;  Програма суфинансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС „Заједно до посла”, Програма запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди, Програма подршке запошљавању Рома у Републици Српској, Програма подршке запошљавању младих са ВСС у статусу приправника и Програма обуке, доквалификације и преквалификације.

Вујичић је нагласио да је укупна вриједност пројеката за ову годину 18 милиона КМ, те да је кроз њих посао добило 5.100 лица у Републици Српској.

– Ми пратимо сваког радника кроз наш пројекат годину дана, али они остају и након тог рока да раде, односно проценат останака радника у радном односу након истека пројекта креће од 60 до чак 74 одсто – рекао је Вујичић.

2