Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

Učiteljica Snežana Stević iz Pađina kod Zvornika, zaposlena u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Osmacima, nominovana je, u kategoriji učitelja, za izbor deset najboljih u BiH od strane Centra za obrazovne inicijative „Step baj step“.

Ovo je druga godina zaredom da je Stevićeva nominovana, a tema kojom je konkurisala je „Igre na papiru kao izvor znanja“. Kako nam je ispričala Stevićeva, cilj učešća na konkursu je bio da se prikažu primeri dobre prakse u nastavi i kako se kroz igru ona može značajno unaprediti.

– Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“, već četvrtu godinu organizuje i nagrađuje inovativne nastavnike na nivou BiH, predstavljajući nastavničku praksu u najlepšem svetlu. Prošle i ove godine sam među deset nominovanih nastavnika u kategoriji učitelja.

Smatram se ambasadorom dobrih nastavnih primera regije Birač te ovo ne doživljavam kao takmičenje već kao promociju životnih vrednosti – kaže Stevićeva i dodaje da su učenici danas sve manje spremni za nastavu.

– Način učenja kojim sam konkurisala, predstavlja učenje kroz igru i prijateljsto, a neke igre su na bazi izrade strategije. Poreklo i vreme njihovog nastanka, po svemu sudeći, teško je utvrditi. U proteklih tridesetak vekova, kroz razvoj mnogobrojnih civilizacija, nastalo je bezbroj igara koje su prilagođavane vremenima i narodima – priča Stevićeva. Navodi da je upravo iz tog „sanduka sa blagom“ zagrabila neke igre na papiru, prilagodila pravila, integrisala nastavne sadržaje, a u proces igre uvukla svoje učenike i njihove roditelje, druge nastavnike iz škole i njihove učenike.

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

– Igrali smo se u toku nastavnog procesa, u okviru domaćih zadataka, na sastancima stučnih organa škole, organizovali turnire na školskom nivou. Broj igara i igrača se stalno povećavao, a nivo znanja, raspoloženja i saradnje je rastao. Cilj mi je da se ovim primerima deca vrate izvornim načinima učenja i poboljašaju motivaciju za rad jer danas učenici sve manje čitaju, imaju loš rukopis i ne mogu da održe pažnju. Igra povećava motivaciju, izaziva veću pažnju, učenje čini zanimljivijim, a naučene sadržaje kroz igru dete duže pamti i lakše primenjuje – navodi Stevićeva.

Ona je istakla i da se kroz nastavnu praksu uverila da odnos nastavnik – roditelj – lokalna zajednica nije dobar, da su oni u nekoj vrsti konflikta i da se to mora promeniti.

– I tu se mora promeniti pristup jer moramo svi da radimo kako bi se menjao rad sa učenicima, njihov odnos prema vrednostima jer smo svi na zajedničkom putu da stvorimo zdravu učeničku sredinu, a samo takva može dati značajniji doprinos društvu – ističe Stevićeva.

Ona je dodala da je proglašenje pobednika i dodela nagrada planirana za 15. decembar u Sarajevu.

– Od ove godine „Step baj step“ ima licencu za svetsko takmičenje najboljih nastavnika „Global teacher prize“ i svoje predstavnike šalje na to prestižno takmičenje. Pobednici u svojim kategorijama će ove godine ići u Indiju na svetsko takmičenje – kaže Stevićeva.

Podrška kolega

Stević radi i kao predavač „NTC“-a, a u svom radu ima punu podršku kolega. – I prošle i ove godine sam imala punu podršku kolega jer smo svi mi na zajedničkom cilju da unapredimo nastavnu praksu, pomognemo učenicima i stvorimo društvo koje će gajiti prave vrednosti – navela je Stevićeva, koja već 16 godina radi u školi i trenutno predaje učenicima trećeg razreda.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>