Једнодневна обука за пољопривреднике

18.03.2019. године

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Градском управом Зворник организовало је у Зворнику једнодневну обуку за зворничке пољопривреднике. Презентоване су теме „Доприноси-услов за остваривање подстицајних мјера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде“, „Мјере аграрне политике“ и „Агротехника кукуруза и правилан избор хибрида“.

Предавачу су били Горан Савић и Миладин Смиљанић из Пореске управе Подручна јединица Зворник, Радинка Мићић, Министарство пољорпивреде, шумарства и водопривреде и Драгиша Лопандић из Института за кукуруз „Земун поље“.

Мићићева је истакла да је обука редовна активности Министарства, а да је циљ да се пољопривредницима презентују новости из Министарства пољопривреде, примјена пореских прописа у дијелу доприноса, правилник о подстицајима за 2019. годину, а дио предавања односио се и на производњу кукуруза.

Она је подсјетила да је Правилник дефинасао да су обавезе пољопривредних произођача да плаћају накнаду за противградну заштиту и доприносе по основу уписа у регистар пољопривредних газдинстава, што је услов за остварење подстицаја.

– Значајан број произвођача је те своје обавезе измиривао, а требали би и остали који желе да користе мјере подстицаја – рекла је Мићићева.

4