Јавна расправа о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању

Зворник, 03.10.2017. године

Данас је у Зворнику за представнике средњих школа регије Бирач одржана Јавна расправа о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању чији је организатор Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Славица Купрешанин  из Министарства рекла је да Нацрт доноси пуно новина, те да је структуиран тако да се највећи дио промјена се односи на средње стручно образовање, уз уважавање и општег образовања и умјетничког образовања.

– Између осталог једна од новина је да ће ученици у средњим стручним школама бити у обавези да проведу праксу у трајању од 15 дана у континуитету у наставној години уз обавезу ученика или школе да одреде гдје ће обавити ту праксу. Новина је увођење Савјета за предуниверзитетски ниво који ће бити врло значајан у креирању цијелог предуниверзитетског образовног система. Кад је ријеч о новом законском рјешењу, то је и избор директора којег на приједлог министра именује Влада без ограничења мандата – рекла је Купрешанин.

Она је додала да Нацрт закона доноси два потпуно нова поглавља, једно се односи на ванредно образовање ученика, а друго на квалитет образовно-васпитног рада којим се уводи самовредновање и спољашње вредновање школа.

Биљана Писић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач, сматра да је  Нацрт веома добро и стручно урађен.

– То је управо оно што нама треба, едукација не само професора, него и послодаваца и координација између послодаваца, родитеља и професора. Такође, кад су у питању локалне заједнице и трезорско пословање, оно што је било отежавајуће нарочито у локалним заједницама јесте непостојање посебног кода. Ми смо имали срећу у нашој Градској управи да већ осам година имамо тај подрачун и управо зато могу рећи да су намјенска средства коришћена за опремање школе и  види се да је у ову школу уложено преко милион КМ у протеклим годинама – истакла је Писићева.

4