Интервју, Зоран Стевановић, градоначелник града Зворника

27.02.2018. године

У фебруару 2007. године Зоран Стевановић дошао је на мјесто начелника општине Зворник. У међувремену (2008, 2012 и 2016. године) још три пута је изабран на ту позицију. 

Укупно 11 година како сте на водећем мјесту у Зворнику. Како вам тај податак звучи?

Прије тачно 11 година дошао сам на мјесто начелника општине, која је била једна од оних политички нестабилних локалних заједница у БиХ, са израженим проблемима водоснабдијевања и врло често без гријања у јеку грејне сезоне. Био је то велики изазов, јер сам управо тада упловио у политичке воде. Изгледало је да су нека од обећања тешко или никако изводљива. Али данас се осјећам поносно, јер мислим да смо много тога урадили и да је промјена на боље примјетна у свим сферама друштва.

Зворник је стабилна локална заједница, сједнице Скупштине града су врло експедитивне и све се ради на принципу договора. Водоснабдијевање је осигурано и у вишим зонама града, сада радимо на пројектима да се покрију све руралне мјесне заједнице. Зворник је постао град. Вратили смо сједиште полицијске управе. Ускоро ћемо добити и друге институције као што су окружни и привредни судови, правобранилаштво, тужилаштво.

Поглед на улице Зворника говори нам да се много тога промијенило последњих година. Да ли је то у складу са оним што сте на почетку планирали?

Било је то корак по корак. Рјешавали смо једну по једну проблематичну ситуацију. Дешавања у свијету и окружењу свакако нам нису ишла на руку, али смо у Зворнику успјели да реконструишемо градске улице, добијемо нову зграду Дома омладине, шеталиште да личи на свјетске променаде на којима се чује жамор дјеце и живи живот. Успјели смо да дамо свој допринос у повећању наталитета кроз подршку удружењима породица са проблемом стерилитета и вишечланим породицама. Мишљења сам да подршка младим и образованим људима увијек треба да буде наша идеја водиља. Тако сам радио од самог старта. То радим и данас. Чак да морам да поновим ових 11 година, мислим да бих у већини случајева урадио исто.

Како се носите са изазовима положаја градоначелника и бизнисмена. Да ли је тешко ускладити оба позива?

Тешко је бити и на једној позицији ако имате жељу и држите до својих обећања да ћете учинити све како бисте поправили ситуацију. А двије обавезе које захтијевају свака минимум по 18 сати рада су свакако компликован изазов. Ја сам од почетка желио да унесем тај предузетнички дух у једну потпуну политичку функцију. Градоначелник сам на сличан начин као што сам и послован човијек. Важно ми је да се домаћински опходимо према ономе што имамо, јер само такво пословање води нас напријед. Зворник је у последњем извјештају Фајненшл тајмса наведен као микро град будућности по исплативности за улагања. То је тренутно веома добра вијест за коју сам увјерен да нам може помоћи у привлачењу инвестиција.

Како бисте описали атмосферу у Зворнику?

Према нашим свакодневним сазнањима која добијамо од грађана, мислим да је све на задовољавајућем нивоу. Буде понекад затегнутости, ситуација које се описују као ризичне, али тога има и у најсређенијим државама, срећним породицама. Ја сам задовољан односима са грађанима и међу грађанима, нема ту неких непремостивих препрека. Све се може ријешити ако постоји добра воља. Зворник има предиспозиције за много веће резултате, и трудим се да то искористим. Ове године ћемо реконструисати стари мост. Завршићемо десетогодишњу Стратегију развоја и размишљамо о капиталним пројектима. У атмосфери дијалога доћи ћемо до неких приједлога, рјешења, идеја које ће свакако бити од користи нашем граду.

Шта се дешава у области економског развоја у граду?

У претходне три године ми смо у Зворнику имали нешто више од 100 милиона КМ домаћих инвестиција.  У 2017. години швајцарски Зеохем одлучио је да направи фабрику у Зворнику. И ту бисмо могли рећи да је добар знак за једну годину једног града величине Зворника. Ми смо учествовали у пројекту УНДП-а, подршка запошљавању, и ту смо добили одређена средства око 200.000 КМ за наше привреднике који су запослили раднике, приправнике. У задње двије године смо уложили 900.000 КМ у подстицај запошљавања, док ћемо у 2018. години тај процес потпомоћи са 450.000 КМ. И свјесни смо да то није довољно, да треба радити још, па смо и у тој области покренули ствари. Увезујемо се са различитим амбасадама и њиховим привредним друштвима како бисмо привукли инвеститоре и осигурали више радних мјеста нашим грађанима. И то ћемо још интензивније радити у години која је пред нама.

Кад већ помињете планове, шта је то што бисте могли издвојити за наредни период?

Прво што ћемо почети да реализујемо јесте реконструкција моста Краља Александра I Карађорђевића, коју смо добили у оквиру помоћи Србија Српској. План је да се мост уреди на најбољи могући начин, и да поново буде огледало својих грађана са обје стране Дрине. Буџетом смо предвидјели да обезбиједимо зграду за суд, тужилаштво, вртић, да уредимо и зграду Градске управе, која већ дуго вапи за поправкама и побољшањима. Започели смо и реализацију пројекта Фиш, који предвиђа изградњу водовода и канализације у сјеверном дијелу града, тако да ћемо с тим наставити, па ће Табанци, Тршић и Зворник добити још метара квалитетне и модерне канализационе мреже и водовода. У путну инфраструктуру увијек треба улагати, и мислим да ћемо добити још нових метара асфалта. Аплицирали смо и за пројекте прекограничне сарадње, размишљајући о рјешавању проблема који муче наше грађане. У том позиву смо истакли неопходност санирања депоније Тилић Ада, изградњу колектора и додатно очишћених дивљих депонија на подручју које покрива град Зворник. Такође, план нам је да у овој години почнемо изградњу паркинг простора у граду и да тиме ријешимо један од горућих проблема урбане зоне.  Планирамо заједно са Технолошким факултетом изградити Старт ап-иновациони центар. Ово су само назнаке оног што планирамо и желимо урадити. Важно је да имамо подршку грађана, да наш локални парламент функционише без трзавица, и да се све рјешава договором.

И за крај, порука:

Можда ће звучати као превелика жеља, али мислим да оно чему требамо заједно тежити јесте отварање нашег града ка  другим регијама, државама. И то ми се чини врло извдљиво.  Стварање услова и нових радних мјеста да задржимо наше младе образоване људе и доведемо образоване људе из других крајева. Као што сам већ рекао, ако се на градском шеталишту не чује дјечија граја ми не можемо правити велике планове. Потребна нам је јака воља и енергија младих људи да Зворник водимо напријед. Зворник је отворен град и желимо и даље бити град младих.

6