Градска управа обиљежила Свјетски дан вода

22.03.2019. године

Градска управа Зворник и А.Д. „Водовод и комуналије“ обиљежили су данас Свјетски дан вода с циљем подизања свијести и скретања пажње на значај воде и важност њеног очувања.

Тим поводом градоначелник Зворника Зоран Стевановић заједно са представницима  „Водовода и комуналија“ присуствовао је презентацијама и дружио се са ученицима у Основној школи „Свети Сава“.

– Ово је прилика да пробудимо свијест код пријатеља, комшија, рођака колико је вода важна у нашем животу, а прије свега колико је важна чиста вода коју пијемо сваки дан. Важно је да научимо како да чувамо нашу животну средину како би сви ресурси из којих ми узимамо воду били чисти, а самим тим и вода – поручио је градоначелник школарцима.

Он је подсјетио да је прије 12 година, када је он дошао на мјесто првог човјека града Зворника, једна од идеја била да сви људи добију исправну, дневно контролисану воду за пиће.

– Ми смо близу да се то реализује, за разлику од прије 12 година када смо и на подручју самог града имали рестикције воде. Ми имамо још неколико пројеката које смо дужни грађанима и покољењима која ће доћи, а једна од наших великих обавеза је  да уклонимо дивљу депонију која је некада служила за одлагање отпада. У том циљу припремамо пројекат за њену санацију и то је оно што је важно како за садашње нараштаје, тако и за покољења која долазе – истакао је градоначелник.

Директор А.Д. „Водовод и комуналије“ Јован Томић подсјетио је да је циљ овог предузећа и Градске управе већ дуго година да сви становници на територији града Зворника добију могућност да користе здравствено исправну воду из водоводног система.

– Овај догађај данас у овој школи је наш покушај да Свјетски дан вода обиљежимо на начин да наша дјеца сазнају шта је вода и колико је битно да је сачувамо. Ми имамо привилегију и срећу да имамо довољно воде за пиће и да је она исправна на самим извориштима и бунарима, али морамо сваки дан радити на томе да је не расипамо и не загађујемо – рекао је Томић.

О значају вода и њиховог очувања ученицима су кроз презентације говориле др Весна Лазић из Института за јавно здравство и Драгана Атељевић из А.Д. „Водовод и комуналије“, након чега су чланови Драмске секције школе извели драмски приказ.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана вода ученици О.Ш. „Свети Сава“ данас су посјетили лабораторију Црпне станице гдје је извршена анализа узорака воде из школских славина.

3