Градоначелник уручио рјешења брачним паровима са проблемом стерилитета

Зворник, 21.12.2018. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић данас је уручио за пет брачних парова са проблемом стерилитета рјешења о додјели новчаних средстава за суфинансирање трошкова једне процедуре асистиране репродукције – вантјелесне оплодње. За ову намјену из буџета Града Зворник биће издвојено 24.000 КМ.

Градоначелник је истакао да је ово осма година како се из градског буџета издвајају средства са циљем да се помогне брачним паровима са територије града Зворника који имају  проблем стерилитета. Он је паровима пожелио да им наредна година буде година када ће се остварити као родитељи.

– Ми смо ту, настављамо са нашим активностима да им помогнемо, а посебно сам срећан што је већ 12 беба рођено из пројекта који ради Градска управа. Од тога у протеклој години рођено је пет беба и то је једна велика сатисфакција за све нас који овдје радимо и показује да ова активност није била узалудна, да смо учинили много да се наталитет на овим просторима поправља. Ми смо још прије десетак година донијели начела наше пронаталитетне политике гдје почињемо овим кораком, а касније настављамо и подршком родитељима, потом сређивањем породилишта, предшколске установе па тако ове године завршавамо нови објекат вртића чиме ћемо укинути листе чекања. Улажемо и у образовање, тако да смо, практично, покрили сваки сегмент који битно утиче на раст наталитете – рекао је Стевановић.

Градоначелник се захвалио предсједници Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе 1“, јер је уложила огромне напоре да ова акција да резултате, као и све које она води.

Оро је истакла да, самим тим што су се организовали и формирали удружење, то значи да ове породице имају јако велики проблем-проблем стерилитета.

– Овај пројекат Градске управе, ова одговорност према својим суграђанима, довољно говори колика је брига о наталитету и о дјеци у Зворнику. Овим брачним паровима је ова помоћ јако добро дошла јер је то њима трећи или четврти, пети покушај вантјелесне оплодње тако да су  исцрпили све своје финансије и најљепши гест Града је додјела ових средстава. Морам истаћи и да је Удружење јако пуно радило тако да смо ове године, са овим средствима Градске управе, прикупили 155.000 КМ за наше чланове.Око 80 посто чланова смо са својим средствима послали на вантјелесну оплодњу. У овој години укупно је рођено 11 беба, а имамо и пет трудницa и то је наша највећа радост и успјех – рекла је Оро.

Брачни парови који су данас добили рјешења захвалили су се градоначелнику и Градској управи на помоћи и подршци која им неизмјерно значи.

Од 2011. до 2017. године за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње из градског буџета издвојено је 150.000 марака, обухваћена су 34 брачна пара, а по овом пројекту рођено је 12 беба од којих пет у протеклој години.

Поред суфинансирања једне процедуре вантјелесне оплодње, из буџета града Зворника  годишње се издваја око 80.000 км за прво и друго рођено дијете када је мајка незапослена  (једнократно у износу од 200 КМ), као и за треће и четврто рођено дијете (једнократно у износу од 500 КМ).

4