Градоначелник Стевановић и министар Тривић разговарали о средњем образовању у Зворнику

23.01.2019. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарали су данас у Зворнику о уписној политици у средње школе и могућности подизања практичне наставе за ученике производних занимања на виши ниво. Стевановић и Тривић су разговарали и о потребама реконструкције подручних школских објеката, те о могућности оснивања средње музичке школе у Зворнику.

Тривић је истакла да се у средњошколски систем жели увести дуално образовање што није ништа друго него спајање теорије и праксе, а што је некада и постојало.

– Како се повећава број привредних субјеката јавља се потреба за квалификованим радницима  који ће по завршетку средњег стручног и техничког образовања бити оспособљени да одмах добију посао и раде. Наравно, посао који ће да обављају и за који су се школовали, требало би, а то обећавају из Уније послодаваца Републике Српске, да буде боље плаћен – рекла је Тривићева.

Она је додала да ће ово Министарство до краја јануара  добити тачне информације из свих локалних заједница које су потребе привреде за одређеним занимањима како би припремили уписну политику која ће бити у складу са потребама тржишта рада.

– Модел по којем би се евентуални радило, а кога  прихватају и послодавци јесте да су они спремни да издвајају средства за плаћену ученичку праксу током школовања како би након тога био обезбијеђен стручни кадар за производњу. Не ради се само о занатима из неког ранијег  периода, то су занимања која захтијевају нове технологије и нове потребе – истакла је Тривић.

Говорећи о иницијативи за оснивање средње музичке школе у Зворнику, Тривић је рекла да би то био један природан слијед наставка школовања ученика, с обзиром да сада у нашем граду постоји основна музичка школа.

– Мислим да ћемо у том смислу у овој години имати само анализу о томе шта је потребно. Такође, радићемо и на прикупљању података о потребама за инвестицијама у школске објекте јер желимо да за наше ђаке обезбиједимо квалитетне услове, а Влада Републике Српске обезбиједила је Програм јавних инвестиција управо за те намјене. Наш фокус ће бити подручне школе јер и дјеци у руралним подручјима треба обезбиједити једнаке услове за похађање наставе као у централним школама које су углавном у добром стању – напоменула је Тривић.

Градоначелник Стевановић је истакао задовољство данашњим састанком са министром Тривић,.

– У предстојећем периоду сагледаћемо какве недостатке и у којим подручним школама, ау циљу њихове реконструкције. Када је ријеч о могућности формирања средње музичке школе у нашем граду ми ћемо припремити иницијативу према нашем Министарству и образложити шта имамо и шта нам још треба, као и због чега очекујемо позитиван одговор. Такође, ми смо спремни да учествујемо, можда заједно са Министарством, да се у Техничком школском центру максимално опреме кабинети за практичну наставу како би ученици могли након почетних корака стечених у школским кабинетима да наставак праксе обављају у компанијама које послују на нашим просторима – рекао је градоначелник који је додао да у Средњошколском центру „Петар Кочић“ већ имамо опремљен кабинет на врхунском нивоу за школовање конобара и кувара.

Он је нагласио да Градска управа Зворник све ове године води рачуна о свим нивоима образовања у Зворнику.

– Мислим да је то наша министрица препознала и очекујемо једну сјајну сарадњу и у вријеме њеног мандата, а самим тим што је одмах након формирања Владе она већ данас на терену видимо да ту има жеље да у Зворнику заједно унапређујемо образовање – закључио је Стевановић.

2