Gradonačelnik najavio produženje mjera protiv širenja virusa korona

Gradonačelnik najavio produženje mjera protiv širenja virusa korona

13.04.2020. godine

„Zadovoljni smo ponašanjem naših sugrađana tokom vikenda, imajući u vidu da se radilo o prazničnim danima koji se u nekim domovima proslavljaju kao slava. Bilo je izuzetaka koji su  sankcionisani. Zagovornik sam da moramo biti posebno oprezni za vaskršnje praznike da bi spriječili svaku mogućnost širenja virusa korona. Ne smije biti nikakvih okupljanja, slavlja moraju ostati u okviru porodice i sopstvenih domova. Zaboravite na izlete i druženja pored Drine, na tvrđavi Đurđev grad, u stanovima, bilo gdje. Ne vozite se automobilima bez zaštitnih maski. Važno je da se svako od nas ponaša što je moguće odgovornije, a posebno je važno da ovo shvate mladi ljudi, sve u cilju da situacija kakvu danas imamo potraje do ukidanja vanrednog stanja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

On je upozorio da to što je trenutna epidemiološka slika u našem gradu povoljna ne smije da nas opusti, jer  svakog momenta može da se pojavi neko sa simptomima, neko pozitivan na virus korona, za kim bi moglo doći još ko zna koliko zaraženih što bi dovelo do kolapsa. Poručio je da nema opuštanja  i da se svaka mjera mora najstrože poštovati.

Gradonačelnik je rekao da se trenutno u karantinu u Studentskom centru nalazi 12 osoba, kao i da će još tri danas stići sa drugih graničnih prelaza.

„Mi ćemo karantin iz Studentskog centra u toku sutrašnjeg dana preseliti u Fiskulturnu salu  Osnovne škole u Karakaju gdje imamo 70 ležaja, kao i dvije prostorije, odvojeno za žene i muškarce koji budu imali simptome. U toku dana će u školsko dvorište biti preneseni i šatori graničnog karantina. Prostor u Studentskom centru biće namijenjen za zaražene osobe. Očekujemo da ga nikada nećmo upotrijebiti, ali ga moramo imati.“

On je istakao da su sve tri osobe iz naše regije koje su bile pozitivne, izliječene i da se osjećaju dobro i što se tiče primarnih bolesti zbog kojih su boravili u Centru za srce gdje su zaraženi, osjećaju  dobro.

Gradonačelnik je rekao i da su negativni svih 11 zaposlenih sa odjeljenja za izolaciju pacijenata Bolnice Zvornik, tako da se čeka još samo jedan rezultat danas, iz preventivnih razloga, testirane trudnice.

On je istakao da očekuje da Republički štab za vanredne situacije produži mjere zaštite protiv virusa korona za još dvije sedmice i Gradski štab će se toga pridržavati.

 

1