Голићева и Салинас данас у посјети Зворнику

Зворник, 21.02.2018. године

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и директор Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануел Салинас са сарадницима посјетили су данас Зворник, а поводом реализације Пројекта енергетске ефикасности у БиХ. Голићева и Салинас су се састали са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем, након чега су обишли објекте Основне школе „Свети Сава“ и Болнице који су били обухваћени Пројектом енергетске ефикасности у БиХ.

Голићева и Салинас су констатовали да је све урађено онако како је Свјетска банка тражила.

– Заиста сам срећна што је данашња контрола показала да је урађено оно што је планирано и то квалитетно и транспарентно. Ми смо овим пројектом обновили 31 објекат из области здравства и образовања, а изнаћи ћемо могућност како да кренемо у обнову и других објеката.  Добро је што је данас директор Свјетске банке за БиХ погледао мало и подне облоге и санитарне чворове који нису били обухваћени овим пројектом, а потребно је и њих реконструисати. Разговарали смо данас и како још средстава обезбиједити да би се пројекти енергетске ефикасности наставили – рекла је Голићева.

Салинас се захвалио министрици и градоначелнику на завршеним радовима истакавши да се након оваквог начина обнове остварује око 60 посто уштеде енергената.

– Али, пуно битније је да овако обновљени објекти омогућавају далеко боље пружање услуга њиховим корисницима и пуно је љепше и топлије, што смо се и сами данас увјерили. Међутим, на основу данашње посјете увјерили смо се да треба још и више учинити. Кад смо ушли у оба објекта видјели смо да није довољно само урадити спољну фасаду и изолацију, него да има и унутрашњих радова које би требало одрадити да би објекти били удобнији – истакао је Салинас који је са Голићевом и Стевановићем разговарао и о томе на који начин повећати и убрзати обнову оваквих објеката, заједно са осталим развојним партнерима.

Градоначелник Стевановић је изразио захвалност Влади Републике Српске, ресорној министрици и Свјетској банци што су два оваква пројекта имплементирана у нашем граду.

– Задовољни смо што је подигнут ниво услуга и наше болнице и удобност за рад и у нашој градској школи. Очекујемо још оваквих пројеката и очекујемо да у годинама које су пред нама Свјетска банка омогући неку повољну кредитну линију како би се у свим нашим стамбеним објектима подигла њихова енергетска ефикасност, односно уштеда енергије, те омогућило  јефтиније гријање и очување животне средине – рекао је Стевановић

Директор школе „Свети Сава“ Радомир Петровић и в.д. директора Болнице Иван Поповић истакли су да је огроман значај од реализације овог пројекта чија је укупна вриједност 2.624.000 КМ. На објектима је замијењен кров, урађена фасада са најновијим материјалима, замјењена столарија, те реконструисано централно гријање.

6