Годишњица ступања на снагу Конвенције о забрани мина

01.03.2019. године

Данас се обиљежава 20 година од ступања на снагу Конвенције о забрани противпјешадијских мина, свеобухватног одговора међународне заједнице на хуманитарне проблеме изазване противпјешадијским минама.

У саопштењу за јавност Невладине организације „Врлд вижн“ (World Vision) и Организација ампутираца Републике Српске “УДАС” наводи се да је, захваљујући интерној мобилизацији и повећаној међународној подршци, БиХ уништила комплетне залихе противпјешадијских мина и направила значајан напредак у погледу чишћења минираних подручја и осигурања подршке жртвама мина у протеклих двадесет година.

Због огромне површине контаминиране територије, мине и експлозивна средства заостала из рата и даље угрожавају сигурност и животе 545.000 људи. Тренутно више од 8.000 жртава мина користи различите видове подршке, међутим листа страдалих од мина сваке године постаје све дужа. Ова трагедија би требала престати сада!

БиХ која  је постала држава чланица Конвенције 1. марта 1999. године настоји да одговори на глобални позив држава потписница Конвенције симболично названим “Заврши посао!”  да што прије, а најкасније до 2025. године,  испуни преостале обавезе из Конвенције. То се односи на обавезу да пружи подршку у рехабилитацији и интеграцији жртава мина, као и да очисти и преда на употребу преостале контаминиране територије. Како би подржао овај амбициозни циљ, Вијеће министара је у јануару ове године усвојило државну Стратегију противминског дјеловања 2018-2025, планирајући постизање крајњег циља “БиХ без мина” до 2025. године.

Невладина организација Врлд вижн (World Vision) и њен партнер Организација ампутираца “УДАС” доприноси овом циљу кроз провођење пројекта “Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ”, који финансира Европска унија и који има за циљ економску и друштвену интеграцију 200 жртава мина и њихових породица у 11 минама угрожених општина у БиХ, међу којима је и град Зворник.

9