Dr Nele Karajlić promovisao svoje knjige u Zvorniku

Dr Nele Karajlić promovisao svoje knjige u Zvorniku

05.02.2020. godine

Pod pokroviteljstvom Gradske uprave Zvornik i u organizaciji Doma omladine, sinoć je u ovoj ustanovi održano Književno veče sa Dr Neletom Karajlićem na kojem je govorio o svojim knjigama „Fajront u Sarajevu“ i o romanu „Solunska 28“, prvi i drugi dio.

On je rekao da roman „Solunska 28“ predstavlja neku vrstu metafore našeg cijelog naroda, šta mu se dešavalo u 20 vijeku, koje su to ideje, kao i zablude, koje su ga gonile u nekom smjeru.

„Naravno, sve je to predstavljeno kroz ličnu priču, jer ne umijem ništa da pišem što nema emocije, ne umijem da pišem gdje nije čovjek u centru pažnje sa svim svojim dobrim i lošim stranama – rekao Karajlić

Prema njegovim riječima „Solunsku 28“ treba čitati, prije svega, zbog neke neposrednosti kojom on pokušava da ispriča priču.

„Ono što me najviše zanima kod čitaoca jeste da ga zainteresujem, da mu učinim dan ljepšim. Ne znam da li u tome uspijem ili ne, ali važno mi je da mi ljudi, kada pročitaju knjigu, kažu da se jako dobro i lako čita i to mi je pošlo za rukom.“

Govoreći o  „Fajrontu u Sarajevu“, Karajlić je rekao da je dodirna tačka sa „Solunskom 28“ samo pisac.

„“Fajront u Sarajevu“  je autobiografska saga o jednom vremenu i jednoj zemlji koje više nema, a koja, ko zna, možda se ponovo ponovi, jer je očigledno da ovdje niko ne može da bude siguran u kom pravcu ide istorija. S druge strane roman „Solunska 28“ je potpuna fikcija, nešto što je bazirano na određenim istorijskim elementima i istorijskim zakonitostima, ali je izmišljena, iako je teško dokazati da se nije dogodilo.“

Karajlić je izrazio veliko zadovoljstvo jer je veliki broj Zvorničana došao na njegovo Književno veče, što je znak, kako je rekao,  da je kultura još uvijek živa.

„Da li sam ja taj koji nju gura ili ona gura mene ne znam, ali me raduje veliki broj ljudi koji je prisutan večeras ovdje.“

On je dodao da mu je, kada je riječ o njegovom književnom radu, u planu da u ovoj godini napiše treći dio „Solunske 28“ koji će, kako je rekao, možda biti najteži za opisati, jer smo ga mi živjeli, bili smo dio toga, pa će samim tim i onaj ko bude čitao moći oštrije da mu sudi.

Sala zvornikog Doma omladine sinoć je bila premala da primi sve Zvorničane koji su željeli da prisustvuju promociji knjiga Neleta Karajlića. I pored toga što je organizator i na bini sa obje strane predvidio mjesta za sjedenje, a dodatne stolice postavljane su i pored sjedišta u publici, mnogi Zvorničani ostali su da stoje. Skoro 90 minuta Karajlić je govorio o svojim djelima i na kraju odgovarao i na pitanja koja su mu, uz čestitke i za njegov književni rad i muzičku karijeru, postavljali prisutni. I gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uključio se u interaktivni razgovor sa Karajlićem i to, kako je istakao, sa jednim ciljem, a to je da Karajlić potvrdi i poruči Zvorničanima, prije svega mladim ljudima, da je, iako je i sam imao težak život, pobijedio i uspio svojom posvećenošću koja mu je uz talenat bila potrebna.