Додик, Мотика и Вржина положили камен темељац за обданиште

Додик, Мотика и Вржина положили камен темељац за обданиште

Додик, Мотика и Вржина положили камен темељац за обданиште

Додик, Мотика и Вржина положили камен темељац за обданиште

Зворник, 30.03.2017. године

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Управног одбора Команије „Алумина“ Милорад Мотика данас су заједно са радником „Алумине“ Синишом Вржином у кругу Компаније положили камен темељац за изградњу обданишта.

Компанија ће за ову намјену издвојити два милиона марака, а резултат ће бити  савремено обданиште које ће по свим стандардима испуњавати потребне захтјеве и гдје ће мјеста бити за 220 дјеце.

Додик је изразио задовољство што је у Зворнику и што може да посвједочи о успјешном развоју града, као и што се налази у фабрици која га је, како је рекао, пратила и прати као премијера и као предсједника.

– Знам и за тешке дане и неизвјесност која је овдје владала и сада могу да кажем да ми се чини да су ово најбоље године „Алумине“ и да ће све оно што се чини и ради свакако бити у функцији јачања значаја, не само фабрике, него и читавог региона. Хвала Управи за једну овакву одлуку да граде вртић, али оне су могуће увијек када радите добро. Издвојити два милиoна свакако је један инвестициони, али и хумани гест Управе и ту сам са посебним задовољством да обиљежимо овај тренутак – рекао је Додик.

Он је додао да је, обилазећи фабрику, такође видио на три мјеста да се врше инвестиције које ће омогућити и нову производњу и ново упошљавање.

– Стабилност радних мјеста данас се показује као једна од најважнијих наших одговорности, а овдје то видим, и не само овдје, него и везана предузећа говоре о томе да овај крај коначно живи на бази онога од чега је очекивао а то је рад ове фабрике. Разговарали смо данас са Управом како помоћи да се неке ствари ријеше, а најприје да ријешимо статусни каракатер „Алумине“. Наше опредјељење је примарно да ово буде фабрика у интересу Републике, да имамо у власништву партнере који ће моћи да подигну и одрже прије свега радна мјеста и пословни процес, али исто тако да буде у функцији развоја. Данас смо овдје договорили, и вјерујем да ћемо до јуна, када будемо отварали овај објекат, завршити и кружни ток у Каракају гдје је уско грло, како би се саобраћај несметано одвијао. Зворник и ова фабрика су примјер који нас храбри у настојањима да идемо даље, али и све друге фабрике које су овдје заједно дио једне успјешне приче – поручио је Додик.

Он је оцијенио да данас градити вртић говори, не само о тренутној одлуци и послу, него и о заједничком опредељењу да се гради будућност.

– Посебно сам обрадован чињеницом да се овдје запошљавају млади људи и да они кроз изградњу овог објекта виде да ће сав њихов будући живот бити усмјерен ка томе да буду сигурни и безбједни. Једна од основних наших потреба је да ојачамо нашу популациону политику и сигурно да је ово допринос томе. Увјерен сам да ћемо сви заједно у једној конекцији послати једну одличну поруку а то је да смо овдје данас у Зворнику да покажемо да се развијамо, да имамо визију и да та визија припада нама – истакао је Додик.

Он је подсјетио да је  доношењем одлуке да Влада преузме директно управљање овом фабриком, након криминалне и тајкунске приватизације, прекинуто црпљење најбољих фабричких потенцијала.

– Драго ми је што сам учествовао у томе да се донесе одлука и да се та агонија прекине, извлачење екстра добити које је овдје било присутно и та пљачка овог краја и ових радника и људи. То смо урадили и данас могу да кажем да смо учинили и невјероватне ствари. Нисмо ни знали да можемо оволико да будемо успјешни као што смо данас, али остало је још да ријешимо питање статусног положаја ове фабрике. Мислимо да ће управо рјешавање статусног питања омогућити да овдје дође до нове експанзије. Данас смо били и на темељима фабрике „Зеохем“ коју гради швајцарска фирма која има стратешку сарадњу са „Алумином“. Врхунац задовољства је и чињеница да се овдје гради вртић. Импозантна је и чињеница да је овдје запослено 50 нових инжињера, неке сам срео у кругу фабрике и могу да посвједочим о њиховом задовољству. Дакле ово је једна успјешна прича која треба да буде настављена. Такође, и свако ко у Зворник долази повремено као ја мора да примјети да је ово сасвим друга средина, успјешна, ријешених инфраструктурних проблема и успјешно рјешава оно што је горуће питање, а то је запошљавање које омогућава да млади људи остану овдје – рекао је Додик.

Градоначелник Стевановић је истакао да постављање камена темељца у кругу „Алумине“ представља наставак пронаталитетне политике која је у локалној управи донесена још прије девет година.

– Ми смо током девет година реконструисали комплетно породилиште, ових дана завршавамо реконструкцију спољашњости болнице, а већ у сљедећем мјесецу почињемо реконструкцију унутрашњости. Уложили смо у предшколско, основно, средношколско и високошколско образовање у задњих десет година скоро 10 милиона КМ. Проценат обухваћености наших малишана предшколским образовањем је на нивоу најразвијенијих земаља. Све то финансира наша Градска управа из разлога и потребе да наши малишани што спремније дочекају своје школске обавезе. Овом приликом захваљујем се Компанији „Алумина“ на друштвеној одговорности у оволикој мјери да данас почиње правити један овакав капиталан објекат за наш град и хвала свима који су дали свој допринос – рекао је Стевановић.

Мотика  је истакао да је менаџмент заједно са Управним одбором „Алумине“, као друштвено одговорне компаније, донио једногласно одлуку да уђу у пројекат изградње обданишта.

– То је наш понос и наш успјех, да млади испред фабрике гледају фабрику и буду њена снага. Младост носи ову фабрику, а ових дана запослићемо још 168 нових радника. Желим се превасходно захвалити предсједнику Републике Српске Додику и његовим сарадницима који су априла 2013. године донијели изузетно мудру одлуку која је представљала спас за „Алумину“. Да није било те одлуке  која је била јако ризична за тадашње руководство Републике Српске питање је да ли би ми данас били на овом мјесту – рекао је Мотика додавши да је производни програм „Алумине“ око 95 посто извозно оријентисан, каи и да имају само 2-3 увозне компоненте.

Раденко Смиљанић, предсједник Синдикалне организације металске индустрије и рударства, такође се захвалио на разумијевању Влади Републике Српске и несумњивој подршци  предсједника Милорада Додика.

Он је нагласио да Синдикат „Алумине“ вјерује у управу „Алумине“ са којом има више него добру сарадњу.

– И у том погледу се колективно захваљујемо садашњој управи на челу са Мотиком који су заједно са радницима изнели лавовску борбу за опстанак овог гиганта. Радници и њихове породице су посљедње 3-4 године напокон осјетили сигурност и могу вам рећи да је лијеп осјећај када око себе видите нова градилишта, нове погоне, нова тржишта и упоредо са тим нова радна мјеста, подмлађену радну снагу што све говори о сигурнијој будућности – рекао је Смиљанић.

Полагању камена темељца за изградњу „Алумининог“ обданишта присуствовали су бројне званице – представници привредних субјеката и установа, политичког живота, пословни партнери, те радници ове Компаније.

У програму поводом значајног догађаја учествовали су Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“ и Дјечији хор овог друштва, као и рецитатори СШЦ „Петар Кочић“.

6