Додијељене награде за најбоља остварења на Међународном филмском фестивалу „Први кадар“

Зворник, 19.11.2018. године

Филм „Нуклеарне секне“, пољског аутора Марека Лешчевског, добитник је награде Гран при „Стећак кнеза Павла“ за најбољи филм на 12. Међународном фестивалу документарног филма „Први кадар-Први кадрирај“, који је у Зворнику и Источном Сарајеву организовала продукција „Први кадар“.

„Капију Зворника“ за најбољу режију жири је додијелио Рози Хани Цигле из Њемачке за документарац „Породични живот“.

Награде су присутним ауторима у зворничком Дому омладине уручили извршни директор „Првог кадра“ Витомир Митрић и градоначелник Зворника Зоран Стевановић, који је поручио да ће Градска управа и даље подржавати овакве активности.

– Наша сарадања са „Првим кадром“ почела је раније, а сада можемо посебно да се захвалимо што су омогућили да овакав догађај буде организован у Зворнику те су и наши млади суграђани могу да науче више о самом филму и како се он ствара. Ми у Дому омладине немамо неких већих активности у новембру мјесецу те су ови догађаји употпунили кутурне садржаје у нашем граду – рекао је Стевановић.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић истакла је задовољство да је Фестивал ове године одржан и у Зворнику те додала да је план децентрализације културе овим настављен.

– Зворник је био одличан домаћин и надам се да ћемо се и наредне године видјети овдје – рекла је Митрић Штифанић и додала да је у холу Дома омладине у Зворнику приказан дио изложбе фотографија аутора Александре Јованић и Чарне Манојловић „Храбре жене путују кроз време“, која је раније отворена у Источном Сарајеву.

Стручни жири у саставу Срђан Савић, филмски критичар, предсједник, Чарна Манојловић, филмска редитељка, члан и др Јелена Раденовић, филмска редитељка, члан, оцијенио је да је првонаграђени филм „Нуклеарне секне“, пољског аутора Марека Лешчевског једно зрело остварење младог аутора са беспријекорно стилизованим филмским језиком, без иједне изговорене реплике, осликавши посљедице свеопште нуклеарне катастрофе водећи нас кроз опустошени постапокалиптични свет.

„Печат Кнеза Павла“ за најбољи кратки играни филм у селекцији „Кратке приче“ додијељен је филму „Прави мушкарац не плаче“, аутора Лукаса Кастана.

Награду „Печат кнеза Павла“ за најбољи филм у селекцији „У фокусу“ добило је остварење „Анатомија чуда“, аутора Алесандре Калесие.

„Печат кнеза Павла“ за најбољи документарни филм у селекцији „Екс Ју у фокусу“ отишао је у руке Александра Рељића за филм „Енкел“, док је „Печат кнеза Павла“ за најбољи кратки играни филм у селекцији „Екс Ју кратки“ припао остварењу „Посљедњи запис“ Леонида Шејке.

Филмска клапа за најбољи студентски документарни филм у селекцији „Нови погледи“ припала је филму „Обележени“ Јована Допуђе, а филмску клапу за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији „Кључ за филм“ добио је филм „Кинески зид“ Александре Одић.

Специјалне награде добили су кратки документарни филмови „Кратки обитељски филм“, Игора Безиновића и „Исти“ Дејана Петровића.

Специјалне награде додијељене су и за документарни филм Радослава Т. Станишића „Неприлагођени филмски гроф“ те за кратки играни филм „Марија“ Јураја Приморца.

Специјалне дипломе добио је филм „Челичне ратнице“ Јелене Миле те Радослав Т. Станишић за специфично увезивање идеје и архивске грађе у обликовању филмске фигуре Ђукановића.

Мото Међународног филмског фестивала који је одржан од 12. до 17. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву био је „Први кадрирај!“, а у његовом пратећем програму реализовани су ДокМастерсКлас „Умјетност документаризма – портрет у документарном филму“, чији је предавач била филмски редитељ Чарна Манојловић, промоција филмског часописа „Филаж“, вече лауреата, као и пројекције филма „Челичне ратнице“, Јелене Миле из Шведске и филма за дјецу „Злогоње“, Рашка Миљковића из Србије.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Зворник и Општина Источно Ново Сарајево.

4