“BH-Gas” i “Arcelor Mittal” potpisali ugovor o isporuci prirodnog plina

Kompanije “BH-Gas” i “Arcelor Mittal” potpisale su danas u Sarajevu petogodišnji ugovor o isporuci prirodnog plina u vrijednosti od 43 miliona dolara.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je na pres-konferenciji nakon potpisivanja da je taj ugovor bitan za stabilizaciju snabdijevanja industrije u FBiH plinom.

– Količina plina koju će “Arcelor Mittal” i nova kompanija Toplane Zenica koristiti omogućava “BH-Gasu” da dodatno snizi cijenu plina za građane Sarajeva i sve distributivne kompanije – rekao je Džindić.

Istakao je da bi od 1. januara 2020. godine trebala stupiti na snagu nova cijena plina koja će biti niža od trenutne do 10 posto.

Direktor “BH-Gasa” Jasmin Salkić naveo je da je današnji ugovor važan za naredne aktivnosti “BH-Gasa”, a posebno za nove investicije.

Direktor”Arcelor Mittala” Biju Nair naglasio je da je ugovor bitan jer je njime na isti period obuhvaćena i nova kompanija “Toplane” Zenica koja će koristiti plin kao dopunsko gorivo za grijanje grada.

Ugovor je potpisan nakon što je istekao prethodni dvadesetogodišnji ugovor, a prethodili su mu dvanaestomjesečni pregovori.

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

7