U Cazinu postavljen veliki izolatorijum za slučaj širenja epidemije

U Cazinu postavljen veliki izolatorijum za slučaj širenja epidemije

CAZIN – Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani napravljen je izolatorijum kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

Iako ovdje još uvijek nema ni jedan registriovan slučaj zaraženih virusom korona, ali je samoizolacija naložena za 903 osobe, preduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostavljanje velikog izolatorijuma u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kiseonikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

„Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati“, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izolatorijum u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbijeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljaće Dom zdravlja Cazin dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorijum u Unsko- sanskom kantonu.

(N1)

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Loading...