20200226 ap michael sears milwaukee Di018326753 previewFoto: Tanjug/APPoslušajte vest preko audio fajla

Teheran je saopštio danas da je bivši agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Levinson, koji je nestao u Iranu u martu 2007. godine, napustio zemlju pre više godina, iako njegova porodica tvrdi da je preminuo u iranskom pritvoru.

– Na osnovu pouzdanih dokaza, Levinson je napustio Iran pre nekoliko godina i otišao na nepoznato mesto – rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, prenela je državna televizija. Tokom prethodnih godina, Iran je pokušao da utvrdi njegovo stanje, ali nije mogao da pronađe nikakve naznake da je živ, dodao je Musavi.

SAD uvele nove sankcije Iranu

FBI tretira pucnjavu u bazi na Floridi kao terorizam

Izrael postavio uređaje za PRISLUŠKIVANJE kod Bele kuće?

Porodica Levinson saopštila je da se, po svemu sudeći, njegova smrt dogodila pre pandemije virusa korona, prenio je Bi-Bi-Si. Levinson, Amerikanac koji je proveo najviše vremena kao talac u istoriji SAD, nestao je 2007. godine na iranskom ostrvu Kiš. Njegova porodica saopštila je da je on tada radio u okviru neodobrene misije Centralne obaveštajne agencije (CIA).

On se penzionisao u FBI-ju 1998. godine, ali je radio na Kišu kao privatni istražilac i tragao za falsifikovanim cigaretama u ovom regionu, tvrdi njegova supruga.

Američki zvaničnici smatraju da je Levinsona otela iranska obaveštajna služba da bi ga iskoristila za cenkanje sa Vašingtonom .

<!–

Notification trigger paragraph test

–>