grenel palmer kombo RAS Tanjug Dimitrije Goll, Slobodan MiljevicFoto: Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/ Slobodan Miljević / RAS SrbijaPoslušajte vest preko audio fajla

Sjedinjene Američke Države ponovo su danas pozvale kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije, što je navedeno u zajedničkom saopštenju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta u Prištini i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

SAD stoje uz građane Kosova, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja Kovid-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski ustav i vladavinu prava.

„Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces“, poručila su trojica diplomata.

Pročitajte još:

RTK: Kurti predložio ukidanje taksi na sirovine iz Srbije i BiH

RIŠTINSKA SAGA U DOBA KORONE Prva politička žrtva pandemije mogao bi da bude ALJBIN KURTI

Kad je reč o taksama ponavljau stav da one nanose štetu svim ljudima na Kosovu čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv Kovid-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

Istovremeno, trojjica diplomata napomnju da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali.

Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikad nije video, ni razgovarao o takvom planu“, navodi se u saopštenju.

Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovonom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac.

„Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>