Sin Tomislava Nikolića nije nosilac liste SNS i ima samo devet odsto podrškeFoto: Nebojša Raus / RAS SrbijaPoslušajte vest preko audio fajla

Grad Kragujevac, po preporuci gradonačelnika Radomira Nikolića, kao kapitalnu investiciju za ovu godinu uvrstio je izgradnju portirnice u Vojnoj bolnici koja će građane koštati pet miliona dinara, odnosno 47.000 evra, iako je reč o ustanovi za koju nije nadležna lokalna samouprava, saznaje „Blic“.

Reč je o instituciji koja je u ingerenciji Ministarstva odbrane, pa je zato nejasno zašto je za nju opredeljen novac u gradskom budžetu. Ono što je jasno to je da je ovo izuzetno velika suma za pomoćni objekat u kome će boraviti portiri, pa se postavlja pitanje da li se radi o još jednoj prenaduvanoj investiciji od koje će korist imati svita oko Nikolića, a štetu svi Kragujevčani, čije će pare biti nenamenski potrošene.

Naime, ako je suditi po novcu koji će biti izdvojen iz gradske kase za ovu „kapitalnu investiciju“, kako je definisana, čini se da je gradonačelnik naumio da od ulaza u Vojnu bolnicu napravi „kućicu od zlata“. Naime, samo tako može da opravda ovoliki novac za gradnju pomoćnog objekta, koji je po mišljenju stručnjaka bio dovoljan čak za dogradnju ili bar renoviranje jednog odeljenja ove medicinske ustanove. Zbog toga su Kragujevčani u nedoumici o kakvoj se to portirnici radi kada će se za nju, od njihovog novca, izdvojiti čak 47.000 evra.

Portirnica bolnice označena kao kapitalni objekatFoto: Nebojša Raus / RAS Srbija
Portirnica bolnice označena kao kapitalni objekat

Izvor „Blica“ iz gradske uprave tvrdi da je ova investicija, koja je definisana kao kapitalna, samo paravan za još jednu kapitalnu zloupotrebu novca građana Kragujevca, koja je skovana u kabinetu gradonačelnika Nikolića.

– Da nije toga, sigurno portirnica Vojne bolnice ne bi bila kapitalni objekat u Kragujevcu. Ovo tim pre što Vojna bolnica potpada pod sistem finansiranja Ministarstva odbrane. To naravno ne treba da bude prepreka da joj se pomogne jer se u njoj leči blizu 8.000 vojnih obveznika Šumadije. Ono što jeste prepreka da se ovaj novac potroši je objašnjenje po kojim parametrima je utvrđeno da objekat od dvadesetak kvadrata košta neverovatnih pet miliona dinara. To je ogroman novac koji je definisan gradskim budžetom za ovu godinu, pa bi po visini ove investicije Kragujevac mogao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Zbog svega toga se u upravi prave šale da je „Rale“ smislio način kako da ga po svojim inovacijama za izvlačenje para iz gradske kase i svet upamti, a ne samo Šumadija – navodi naš sagovornik.

Pročitajte još…

Naprednjaci u Kragujevcu idu u dve kolone, RAZLOG JE JEDAN ČOVEK

Nikolićev sin bio primoran da se odrekne funkcije, ali je postavio i JEDAN USLOV

KAKO TOMIN SIN VLADA U KRAGUJEVCU I prskanje muva postalo plen Radomirovih ljudi

On dodaje da je očigledno reč o još jednom u nizu prenaduvanih poslova od koje će korist imati svita gradonačelnika Nikolića.

– Unapred može da se pretpostavi da će i ovaj „kapitalni“ posao dobiti neko od privilegovanih izvođača koji godinama unazad pune svoje džepove od prenaduvanih investicija i poslova koji se finansiraju iz gradske kase. To je već uobičajna šema koja funkcioniše i verovatno će biti primenjena i kod izgradnje portirnice. Upravo zbog takvih finansijskih marifetluka, zaduženost grada je sa devet, koliko je ostavio Veroljub Stevanović, narasla čak na 30 miliona evra u Nikolićevoj eri a da pritom nije izgrađen značajniji infrastrukturni objekat – kaže naš sagovornik, i dodaje:

– Za ovu vlast su „vizionarski“ projekti poput rekonstrukcija fontane, krovova, ozelenjavanje parkova, postavljanje bandera za video-nadzor. To je smešno za grad koji nema dovoljno škola i obdaništa, ima nerazvijenu putnu i komunalnu infrastrukturu i mnoge druge objekte koji su bitni za život grada. Još smešnije je da nikom od nadležnih državnih organa nije sumnjivo da se izdvoji 47.000 evra za gradnju portirnice. Kragujevčani dobro znaju šta se krije iza ovakvih projekata i zato ne treba da čudi što Nikolić uživa samo devet odsto njihove podrške. Ono što čudi, to je da je i pored toga vrh SNS dozvolio da on kroji njihovu izbornu listu, i to sa ljudima koji su učestvovali u njegovoj vladavini.

Gradonačelnik bez odgovora

„Blic“ je pokušao da čuje i mišljenje gradonačelnika Radomira Nikolića po kom je kriterijumu portirnicu Vojne bolnice uvrstio kao kapitalni objekat za ovu godinu i zašto je za njenu izgradnju predviđeno čak pet miliona dinara? Do zaključenja broja nismo dobili odgovore na pitanja koja smo uputili mejlom, pa smo za njih ostali uskraćeni.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>