zatvor-zenicaFoto: Dnevni avaz/Youtube screenshot / RAS SrbijaPoslušajte vest preko audio fajla

Kršenje mere samoizolacije koja je naložena svima koji su potencijalno prenosioci virusa korona, biće oštro sankcionisano, najavili su gotovo svi pravnici, ali i vrh države, a posebno velike kazne – zatvor do 12 godina zaprećen je onima koji prenesu nekome virus i time njegov život dovedu u opasnost.

Krivični zakonik u Srbiji je jasan – svako ko prekrši za vreme epidemije samoizolaciju biće kažnjen zatvorom do tri godine. Ista kazna zaprećena je i onima koji kršenjem samoizolacije prenesu drugome bolest. Međutim, šta se dešava sa onima koji prekrše ove mere i prenesu virus nekome čije se zdravlje ozbiljno naruši, ili dođe do smrti?

Pročitajte i…

„OBUZDAĆEMO OVU NEMAN“ Pred nama je EKSPONENCIJALNI RAST, naši lekari veruju u pobedu, ovo je 5 RAZLOGA zašto je to tako

Savetnica predsednika Srbije: U naredna 24 sata odluka o ZATVARANJU TRI GRADA

Dr Kon: SAJAM će se upristojiti, imaće toalete, natkasne, moći će da se koriste mobilni telefoni, to će biti ZAMENA ZA KUĆNU IZOLACIJU

Prema Krivičnom zakoniku kazne se kreću u rasponu od jedne do 12 godina zatvora. U kojim slučajevima će biti propisano više od decenije zatvora?

Kako objašnjava sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu i portparol suda Bojana Stanković, prema odredbama Krivičnog zakonika propisani su teži oblici krivičnih dela protiv zdravlja ljudi za koje su propisane strože kazne.

– Tako je, između ostalog propisano da ukoliko usled izvršenja krivičnog dela prenošenje zarazne bolesti Iz clana 249 Krivičnog zakonika, nastupi smrt jednog ili višeg lica, ucinilac će se kazniti kaznom zatvora od dve do 12 godina – navodi ona.

Pročitajte i…

POLOVINA ZARAŽENIH JE U BEOGRADU Kon: Imaćemo kapacitete za do 10.000 LJUDI

SLEDE NOVE MERE ZA TRI GRADA Vučić: Beograd, Niš i Valjevo najveća žarišta korone, danas očekujemo dramatičan skok zaraženih

To potvrđuje i tužilac, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

– Onaj ko ima izrečenu meru samoizolacije i istu prekrši, i pritom zarazi dve ili više osoba od kojih jedna premine biće kažnjen sa 12 godina zatvora – navodi Stefanović.

Sudija Stanković, navodi da su „blaže kazne“ propisane za one koji ne postupaju po zdrastvenim propisima za vreme epidemije.

Pročitajte i…

DA LI ĆE CENTAR BEOGRADA BITI IZOLOVAN? Radojičić: Kineski lekari će kazati da li je i kada to neophodno

Četvrta žrtva korona virusa u Srbiji je doktorka iz niškog doma zdravlja

– Prema odredbama Krivičnog zakonika novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, kazniće se učinilac koji izvrši krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije (član 248 KZ),odnosno ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje. Takođe kaznom zatvora do tri godine kazniće se ucinilac koji izvrši krivicno delo prenošenje zarazne bolesti (249 KZ) odnosno ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolest – navodi ona i dodaje da je Prvi osnovni sud do sada odredio pritvor prema tri osobe do 30 dana zbog sumnje da će ponoviti delo – prekršiti samoizolaciju ponovo

– Ova lica smeštena su u KPZ Pančevo-izdvojeno odeljenje u Vršcu, a shodno uputstvu Ministarstva pravde od 19. marta 2020. godine.

Prema tri okrivljena određena je blaža mera obezbedjenja prisustva okrivljenog i to mera zabrane napuštanja stana. Protiv ovih lica vode se krivični postupci zbog osnovane sumnje da su izvršili krivicno delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije – navodi ona.

Pročitajte i…

Pet tekstova o KORONA VIRUSU koje morate da pročitate i podelite

SUMNJATE NA KORONU? Evo zašto nikako NE TREBA DA IDETE U DOM ZDRAVLJA, a kada će vam reći da baš to uradite

10 STVARI O KORONA VIRUSU Kako se prenosi, kako se zaštititi, ko je najugroženiji i koji su glavni SIMPTOMI

Kako da očuvate mentalno zdravlje usled STRAHA OD KORONA VIRUSA: Ima načina da izbegnete stres, a ostanete informisani

Kako naglašava, Prvim osnovnim sudom u Beogradu je doneta jedna presuda prihvatanjem sporazuma o priznanju krivičnog dela između okrivljenog i javnog tužioca.

– Ovom presudom okrivljeni je osuđen zbog izvršenja krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz člana 248 Krivičnog zakonika, na kaznu zatvora u trajanju od 3 meseca, koja kazna ce se izvršiti tako će je okrivljeni izdrzavati u prostorijama u kojima stanuje (kućni zatvor) – naglašava ona.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>